Znate li koji je tip vježbanja najbolji baš za vas?

vježbanje

Želite li vitalno i lijepo oblikovano tijelo, morate uvesti tjelovježbu u svakotjednu rutinu i trenirati cijeli život. Jedino će kontinuirani trening dati rezultate, a dobro osjećanje u vlastitoj koži učvrstit će našu naviku treniranja. Ali, koji oblik rekreacije odabrati? Kako biste lakše pronašli aktivnost za sebe, ovdje ćete naći presjek osnovnih rekreativnih programa, njihove namjene i učinaka.

AEROBIK
 • Kako se izvodi: Najrašireniji oblik rekreacije u nas provodi se u velikim grupama pod vodstvom instruktora uz glazbu. Razlikujemo više od tridesetak podvrsta koje na različite načine povezuju korake u jednostavne ili složene kombinacije.
 • Za koga: Ova je aerobna aktivnost namijenjena onima koji žele smršavjeti, poboljšati krvožilni kapacitet te oblikovati mišiće (više površinske). Velike skupine polaznika, glazba i kretnje čine ove programe zabavnima, ali ih ograničavaju na mlađe dobne skupine.
 • Ograničenja: Bol u kralježnici ili većim zglobovima u tijelu ovi programi mogu samo pogoršati. Stoga želite li ujedno smršavjeti, odaberite manje rizične metode (vožnja bicikla, brzo hodanje, plivanje…), a tijelo oblikujte s fokusom na duboke mišiće stabilizatore. Tek kad nestane bolnosti i poveća se funkcionalnost zglobova, možete se okrenuti programima s velikim otporima, brzim tempom i izmjenama smjera kretnji.
KICK-BOX, TAI BO
 • Kako se izvodi: Kombiniraju klasičnu aerobiku s elementima borilačkih vještina. Mogu biti koreografirani, ali i strukturirani kao pravi trening borilačkih vještina. Mogu se izvoditi uz pomoć boksačkih vreća, kick-box stupova i slično.
 • Za koga: Iako su ovi aerobni programi vrlo popularni i razvikani kao veliki potrošači kalorija, jako su zahtjevni te ih ne bi smio voditi bilo tko. Voditelj mora poznavati tehniku udaraca kako ne bi došlo do ozljede polaznika. Ako je riječ o zdravom rekreativcu i renomiranom klubu, ovaj se program preporučuje u cilju redukcije potkožnog masnog tkiva i stresa.
 • Ograničenja: Ipak, oni koji imaju problema s ramenim zglobom, lopaticama te vratnom i prsnom kralježnicom, trebali bi preskočiti ovaj program sve dok drugim tehnikama ne poveća njihovu stabilnost.
gymTERETANA
 • Kako se izvodi: Vježbe snage pretpostavljaju korištenje sprava, jednoručnih diskova i šipki. Na spravama za oblikovanje tijela obrađuju se određene mišićne regije na način da se odabirom opterećenja, brojem ponavljanja te dužinom odmora između serija postižu različiti ciljevi.
 • Za koga: Tako se treningom u teretani može izgraditi velika mišićna masa ili samo povećavati mišićni tonus i definicija. Prednosti teretana su veliki broj kardio trenažera (bicikli, trake za trčanje, stepovi..) koje možete neograničeno koristiti, a koje će pomoći u redukciji potkožnog masnog tkiva i poboljšanju kondicije. Ako je vaš cilj mršavljenje, morate biti na jednoj od tih sprava najmanje 30 minuta, u aeroboj zoni.
 • Ograničenja: Nedostatak ovog programa su velike skupine polaznika, čekanje na spravama, neznanje polaznika te nedovoljna posvećenost trenera.
SPINNING
 • Kako se izvodi: Naći ćete ga u većim teretanama i jedan je od najučinkovitijih kardiovaskularnih programa danas.
 • Za koga: Spinning je vrsta aerobnog treninga koji se sastoji od simuliranja penjanja i spuštanja s planine vozeći spinning bicikl. Polaznike vodi instruktor što čini trening zanimljivim i efikasnim.
PLES
 • Kako se izvodi: Trbušni, latino, senzualni (na šipki), jazz dobar su izbor volite li koreografije. Različite vrste plesa manje-više su aerobni programi.
 • Za koga: Iako ne aktiviraju uravnoteženo ukupnu muskulaturu tijela, nadasve su korisni, kreativni i zabavni.
JOGA
 • Kako se izvodi: Više je od samog treninga – joga je stil življenja koji ima cilj uravnotežiti duh s tijelom.
 • Za koga: Trening joge specifičan je po tehnikama disanja koje imaju meditativni, antistres učinak. Kontinuiranim ponavljanjem određenih sljedova, složenih od različitih joga poza (asana), jača se ukupna muskulatura tijela, povećava njegova pokretljivost i gipkost te smiruje um. Različite vrste joge prolaze te sljedove različitom brzinom i fluidnošću. Danas je sve popularnija i nama zapadnjacima najbliža power joga, koja svojim energičnim stilom i tempom pospješuje znojenje.
 • Ograničenja: Koji god joga program odabrali, on će imati mnogo blagodati za vaše ukupno zdravlje. Joga nema nedostataka, ona dijelu polaznika može biti dosadna zbog ranije spomenutog ponavljanja sljedova, no uvijek možete prijeći na drugi joga stil ili kod drugog trenera, čija će vas različitost zadržati fokusiranima.
PILATES
 • U pravoj mjeri sažima istočnjačku i zapadnjačku percepciju tijela i uma. Pripada metodama funkcionalnog fitnessa i jača sve slojeve mišića, od dubokih prema površinskima, što se očituje u pravilnijem držanju, stabilnosti i mobilnosti svih zglobova te, naravno, povećanom mišićnom tonusu. Bit pilates metode je jačanje mišića centra tijela, koji su ujedno i područja kritičnih zona tako da, osim utjecaja na zdravlje, direktno poboljšava estetski dojam. Posebnim obrascem disanja i strukturom vježbi smanjuje stres i pridonosi ravnoteži tijela i uma. Svakako se preporučuje rad na pilates spravama radi postizanja većih rezultata u kraćem vremenu.
Ne možete sami?

Neovisno o posebnostima svakog programa, najučinkovitiji je ipak individualno prilagođeni trening. Hollywoodske zvijezde preferiraju neke programe više od drugih, no sve treniraju uz osobne trenere koji kombinirajući više trenažnih metoda (najčešće kardio, pilates i jogu) pridonose njihovu zvjezdanom izgledu. Ako to ikako možete, pronađite educiranog, certificiranog trenera koji će vas motivirati svojim znanjem i karizmom te prilagoditi treninge vašim trenutačnim potrebama.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like