Omega-3 kiseline mišićima daju važnu gipkost

Dragocjene omega-3 masne kiseline povoljno djeluju na zdravlje općenito, a prije svega su važne za zaštitu srca i krvnih žila te zbog svog protuupalnog djelovanja. Omega-3 masne kiseline pripadaju skupini esencijalnih masnih kiselina koje ljudsko tijelo ne može samo proizvesti pa se moraju unositi prehranom ili dodacima prehrani. Budući da imaju važne uloge u organizmu, iznimno je važno osigurati njihov optimalan unos. Prirodni izvori omega-3 masnih kiselina su riblje ulje, uglavnom ulje bakalara te sva plava riba (srdela, tuna, skuša) i masna riba hladnih mora (losos, bakalar, haringa). Biljni izvori su sjemenke (primjerice, lana), orašasti plodovi i zeleno lisnato povrće.

Za žile, srce, zglobove, kožu

Omega-3 masne kiseline snižavaju vrijednosti LDL (lošeg) kolesterola, a povećavaju vrijednosti HDL (dobrog) kolesterola te protuupalno djeluju. Sprečavaju taloženje triglicerida i kolesterola na stijenkama krvnih žila te sprečavaju otvrdnjavanje žila; štite srce i krvožilni sustav jer pospješuju protok krvi, što pridonosi boljem radu srca, smanjenju rizika od srčanih bolesti, hipertenzije, ateroskleroze i tromboze; ublažavaju upalne reakcije te jačaju imunosni sustav cijelog organizma, osobito kože. Poboljšavaju stanje kod izrazito suhe i prerano ostarjele kože te pomažu u liječenju brojnih kožnih bolesti, posebice onih kod kojih se koža ljušti, poput psorijaze. Korisne su u liječenju artritisa i drugih upalnih bolesti, a djeluju i protutumorski. Pomažu u smanjenju celulita i problema otečenih nogu jer potiču mikrocirkulaciju.

I za sportaše

Omega-3 masne kiseline nužne su i sportašima. Naime, u negativne aspekte treninga ubrajaju se stres, različite upale i ozljede, a omega-3 kiseline prirodno potiču nastanak protuupalnih tvari u tijelu te omogućuju veću pokretljivost zglobova, kao i čvrstoću i gipkost mišićnog tkiva. Dodaci prehrani s omega-3 masnim kiselinama povećavaju mišićnu snagu i aerobne rezultate kod sportaša, a sportašima s astmom pružaju i zaštitu od napadaja koje može izazvati trening.

Znanstveni dokazi

Najnovija znanstvena istraživanja pokazala su da omega-3 masne kiseline mogu ublažiti intenzitet alergijskih reakcija, a kod osoba koje pate od migrene intenzitet i učestalost napadaja. Također, kod skleroznih promjena u žilama u mnogim slučajevima ublažavaju simptome i usporavaju tijek bolesti. A prema rezultatima istraživanja provedenog u Japanu, konzumiranje velikih količina sirove ribe (koja sadrži omega-3 kiseline) znatno smanjuje rizik obolijevanja od raka pluća, jedne od najopasnijih i najčešćih vrsta tumora. Danas se, zahvaljujući brojnim studijama o djelovanju omega-3 kiselina, zna da su one jedan od glavnih gradivnih elemenata živčanih stanica mozga te se stoga njihovim unosom pospješuje održavanje visoke razine intelektualnih sposobnosti. Dokazano je i da povećan unos omega-3 rezultira znatnim poboljšanjem stanja kod osoba s teškoćama u učenju i pamćenju te onih koje pate od nekih oblika depresije.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like