Može li se pretjerati s voćem?

Vjerojatno ste već čuli da voće sadrži mnogo šećera. A ako na to dodate činjenicu da šećer generalno nije zdrav, prirodno je da se zapitate kako na nas utječe voćni šećer. Postoje čak i dijete koje strogo ograničavaju konzumiranje voća ili ga ne dozvoljavaju uopće, pa da li bi trebalo ipak povesti računa koliko voća jedete?

Danas se često ide u krajnosti, pa imate ljude koji uopće ne jedu voće (zbog šećera) i one koji se dave u voću (zbog vitamina i drugih korisnih nutrijenata). Prava mjera je, naravno, negdje na sredini i razlikuje se od osobe do osobe.

Ovi savjeti će vam pomoći da procijenite što je prava mjera za vas.

Ograničite se na dvije do četiri porcije

Generalno, organizmu su potrebne dvije do četiri porcije voća tijekom dana. Što je porcija? Otprilike jedna šalica za čaj (srednje veličine) ili jedan komad voća veličine loptice za tenis. Ali, ako vaš nivo dnevne aktivnosti varira tijekom tjedna, mijenjaju se i vaše potrebe. Recimo, ako ste žena i jedete voće ujutro, uz doručak, a onda i tijekom prijepodneva kao užinu (što nije loša strategija), onim danima kad idete vježbati možete dodati i treću porciju voća, neposredno prije treniga.

S druge strane, aktivni muškarci i djeca u tinejdžerskom uzrastu trebali bi jesti četiri porcije voća tijekom dana, piše portal Health.

Vaše potrebe za voćem ovise o vašim energetskim potrebama

Voće je zdravo, ali ne bi trebalo pretjerivati. Iako je bogato vlaknima, vitaminima i drugim važnim nutrijentima, voće je i jedan od glavnih izvora ugljikohidrata. Jedna jabuka srednje veličine ili manja banana mogu imati i dvadesetak grama ugljikohidrata. Naravno, važno je da tijekom dana unosite i ugljikohidrate, oni pružaju energiju našim stanicama. Ali, kad unosimo više ugljikohidrata nego što nam je potrebno, oni se počinju sakupljati u vidu masnih naslaga. I upravo zbog toga ništa, pa ni voće, ne bi trebalo jesti u neograničenim kiličinama.

Važno je i doba dana

Pošto ugljikohidrati u voću pružaju energiju našem tijelu, nije svejedno kada ćete jesti voće. Naravno, bolje je da navečer uz seriju jedete voće nego čips, ali kako god okrenete, nećete potrošiti te ugljikohidrate. Ako volite navečer jesti voće, ograničite se na jednu porciju, recimo šalica jagoda, ili jedna jabuka.

Nutrijenti u voću vrijede dodatnih ugljikohdrata (ako ne izgubite kontrolu)

Vitamini, minerali, antioksidansi, vlakna i prebiotici iz voća čine čuda za naše zdravlje. A nutrijenti koji se nalaze recimo u bobičastom voću razlikuju se od onih u jabukama, na primjer. Zato je važno jesti različito voće, i pratiti sezonu.

I još nešto. Ne bojite se šećera. Problem prave dodani šećeri, ne oni koji se prirodno nalaze u voću. Drugim riječima, neće problem napraviti jagode, nego šećer ili šlag koji im dodate.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like