Zašto vam se baš jede nešto slano

Preporučeni dnevni unos soli kod odraslih ne bi trebao prelaziti 2.300 miligrama, a idealno je manje od 1.500 miligrama. Ipak, mnogi unose i 50 posto više soli nego što je dozvoljeno, što donosi i neke zdravstvene rizike.

Pročitajte nekoliko najčešćih razloga zbog kojih vam se jede slana hrana, ali i savjete kako da kontrolirate unos soli.

Puno vježbajte

Naše tijelo ostaje bez natrija kada se znojimo, zbog čega poslije toga konzumiramo više da bismo vratili taj nivo u normalu, kažu nutricionisti.

Pretjeran trening, trčanje na velike daljine ili bilo koja energična atletska aktivnost mogu dovesti do veće potrebe za slanim namirnicama, zbog disbalansa elektrolita.

U nekim slučajevima sportski napici mogu vam pomoći da nadomjestite te elektrolite. Možete napraviti i domaći napitak sa elektrolitima, kombinirajući sok limuna i limete, đumbir, malo morske soli i žličicu meda.

Dehidrirani ste

I dehidracija se može manifestirati zbog potrebe za slanim. To se događa kada tijelo nema dovoljan nivo tekućine da normalno funkcionira. To je način na koji vam tijelo poručuje da trebate jesti ili piti više.

Također, i u trudnoći je moguće da se javi veća potreba za slanim uslijed dehidracije koja nastaje zbog mučnine i povraćanja.

U PMS-u ste

Ukoliko vam se događa da svakog tjedna prije nego što ćete dobiti menstruaciju ne možete obuzdati želju za slanim, niste jedini. Predmenstrualni sindrom ili PMS može izazvati želju za hranom, uključujući tu i želju za solju.

S druge strane, konzumiranje soli može pogoršati simptome PMS-a jer dovodi do zadržavanja vode u tijelu, što se inače događa pred menstruaciju, i tako pogorša nadutost.

Pod stresom ste

Naporan dan na poslu može dovesti do jake želje za nečim slanim. Znanstvenici kažu da želja za slanim grickalicama može biti i rezultat dosade i stresa, što dovodi do toga da nerazmišljajući jedete više nego što vam je zapravo potrebno.

Ne spavate dovoljno

Nedostatak sna vrlo lako može dovesti do želje za brzom hranom, utvrđeno je studijom provedenom 2013. godine. Zato, ako se niste dovoljno naspavali, to može objasniti zašto vam se jedu prženi krumpirići, toliko slani, da vam usta pobijele od njega.

Imajte na umu da je preporučeno da odrasli spavaju između sedam i devet sati svake noći.

Možda, mada su vrlo male šanse, imate zdravstveni problem

Rijetko je, ali vrijedi spomenuti: određena medicinska stanja mogu biti kriva zašto vam se toliko jede slano. Edisonova bolest, odnosno nedostatak adrenalina u tijelu, nije često medicinsko stanje, ali se događa kada tijelo ne proizvodi dovoljno ovog hormona. Neki od simptma koji se javljaju su ekstremni umor, bol u zglobovima, gubitak kose, nizak nivo šećera u krvi, hiperpigmentacija i bol u abdomenu.

Barterov sindrom, rijedak genetski poremećaj je stanje koje utječe na sposobnost bubrega da zadržavaju sol, pa dovodi do želje za slanom hranom. Simptomi koji se javljaju su slabost u mišićima, povećano mokrenje, grčevi i umor.

Ako imate bilo kakve simptome, idite kod liječnika.

Kako da kontrolirate želju za solju

Pretjerano konzumiranje soli povezuje se sa dijabetesom, poremećajima bubrega, povišenim krvnim tlakom i srčanim bolestima. Dakle, definitivno želite voditi računa o tome koliko soli unosite.

Pretjerana konzumacija soli je često samo navika. Ako volite slano, nutricionisti savjetuju da najprije birate namirnice koje prirodno sadrže više natrija, poput celera, zelenog povrća, mrkve.

Također, umjesto soli možete koristiti začine i biljke – možda će vam na početku biti čudno, ali ćete se vremenom naviknuti.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like