Stručnjaci upozoravaju da samo 100 mililitara zaslađenih napitaka mogu povećati rizik od bolesti za čak 18 posto, a pakiranja su uglavnom veća od 100 mililitara.
Ovi napici posebno povećavaju rizik oboljevanja od raka dojke – za 22 posto!
Tim francuskih istraživača vjeruje da šećer u tim pićima potiče tijelo da skladišti više masti oko organa poput jetre i gušterače, što povećava rizik od raka.
Visok sadržaj šećera i aditivi koje sadrže najvjerojatniji su krivac, pokazalo je istraživanje.
U studiji je sudjelovalo 101.257 odraslih ljudi, a njihova prehrana i konzumiranje ovih napitaka nadgledani su od strane stručnjaka u periodu od devet godina.
Iako se ne može sa sigurnošću tvrditi, rezultati studije ukazuju na to da ograničavanje unosa zaslađenih napitaka može doprinijeti smanjenju obolijevanja od raka.
Konzumacija zaslađenih napitaka značajno je povezana sa rizikom od raka, istakao je vodeći autor studije dr Bernar Sru iz francuskog Nacionalnog instituta za epidemiologiju.
Fotografije: Shutterstock