Ove namirnice su loše čak i u malim količinama

Stručnjaci upozoravaju da se konzumiranje čak i umjerenih količina mesnih prerađevina i crvenog mesa može povezati sa rakom crijeva, što je pokazala i studija koju je proveo britanski Institut za istraživanje raka.

Znanstvenici ističu da čak i ljudi koji se pridržavaju preporuka o unosu od 70 grama dnevno crvenog i prerađenog mesa, i dalje imaju 20 posto veći rizik od raka u odnosu na one koji jedu vrlo malo ovih namirnica.

Studija je analizirala podatke uzete od 475.581 ljudi starosti između 40 i 69 godina, a pratili su njihovo stanje u prosjeku oko 5,7 godina. Za vrijeme trajanja istraživanja, 2.609 ljudi je oboljelo od raka crijeva. Znanstvenici su otkrili da su oni koji su konzumirali u prosjeku 76 grama dnevno crvenog i obrađenog mesa, imali za 20 posto veći rizik od ove vrste raka, u odnosu na one koji su jeli u prosjeku 21 gram ovih namirnica dnevno.

Crveno meso, da ili ne?

Kod onih koji su jeli samo crveno meso, ali ne i mesne prerađevine, rizik je i dalje bio tu – osobe koje su jele 54 grama crvenog mesa dnevno imale su 15 posto povećan rizik od raka, u odnosu na one koji su jeli osam grama dnevno.

Kada je riječ o konzumiranju samo mesnih prerađevina, rizik od kolorektalnog kancera je bio 19 posto viši kod ljudi koji su unosili oko 29 grama dnevno (što je ekvivalentno malom komadu šunke ili slanine) u usporedbi s onima koji su jeli oko pet grama dnevno.

Postoje neke opće preporuke o konzumiranju crvenog mesa i mesnih prerađevina, ali ova studija je podsjetnik da treba maksimalno smanjiti unos tih namirnica jer ćete tako smanjiti i rizik obolijevanja od ovog raka.

To ne znači nužno da morate potpuno prestati jesti ove namirnice, ali bi bilo dobro što više smanjiti njihov unos.

Znanstvenici savjetuju da probate makar jedan dan tjedno kada nećete jesti meso, ali i da umjesto crvenog mesa i mesnih prerađevina jedete piletinu ili ribu.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like