Znate li koliko vode treba piti na dan?

Tijelo se sastoji 60 posto vode, pa je sasvim logično da mu je voda potrebna za normalno funkcioniranje. Kao što već znate, znojenjem i mokrenjem se tekućina izbacuje iz organizma, pa je jako važno nadoknaditi to.

Ali, kako znati koliko vode je potrebno popiti da biste to nadoknadili? Stručnjaci kažu da treba unositi oko dvije litre vode dnevno, ili recimo, šest malih flašica (od 0,33 litra). Dosta se polemizira oko toga, ali stručnjaci su suglasni da je to otprilike optimalna količina vode koja je organizmu potrebna.

Ipak, ne treba se ni slijepo držati tih savjeta jer nema svačiji organizam iste potrebe, niti svaka osoba tijekom dana gubi jednako tekućinu.

Voda je važna za mozak i energiju

Dokazano je da čak i mala dehidratacija može ometati mentalno funkcioniranje, pa ćete i fizičke i mentalne zadatke lošije obavljati ako ne pijete dovoljno vode. Zato je najpametnije da pored sebe držite flašicu vode dok učite ili radite nešto naporno, pa da usput uzmete pokoji gutljaj, kako biste imali bolji fokus.

Isto vrijedi i ako radite neki fizički naporniji posao/zadatak.

Voda je prevencija za razne zdravstvene probleme

Zdravlje ovisi o mnogo različitih faktora, ali stručnjaci kažu da vas konzumiranje oko dvije litre vode dnevno može poštediti mnogih zdravstvenih problema. Na primjer, ako pijete dosta vode, manje su šanse da imate problem s konstipacijom, kamenjen u bubrezima, sa kožnim problemima…

Koliko vam je onda vode potrebno?

Pa, nitko vam ne može reći točno i precizno koliko vode trebate piti, jer to ovisi o individualnim potrebama tijela. Recimo, nije loše da se u načelu držite te dvije litre dnevno, ali najbolje je slušati svoje tijelo i ono što vam ono poručuje, pa ako vam je potrebno malo manje ili više od toga, unosite vodu u skladu s tim.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like