Zašto vodu ne treba piti stojeći i u pokretu?

Voda je jako važna za zdravlje cjelokupnog organizma, ali ako je ne pijete na pravi način, može biti i uzrok problema, upozoravaju stručnjaci. Zato bi trebalo izbjegavati vodu piti stojeći ili u pokretu.

Kada stojeći pijete vodu, ona stiže do donjeg dijela jednjaka i oštećuje sfinkter – mišić koji povezuje jednjak sa želucem.

Potencijalni problemi koje pijenje vode stojeći može izazvati su: artritis, problemi s probavom, bubrezi ne mogu filtrirati vodu, povećava se rizik od čireva, a i ostat ćete žedni.

Artritis

Ispijanje vode stojeći dovodi do disbalansa tekućina u tijelu, a zglobovi se ne mogu osloboditi viška te tekućine i dolazi do artritisa.

Problemi s probavom

Ako ne sjedite dok pijete vodu, mišići i probavni trakt ne mogu normalno probaviti hranu i zbog toga se javljaju problemi s probavom.

Ostat ćete žedni

Kada stojite dok pijete vodu, i dalje ćete biti žedni. Sjedite i pijte vodu gutljaj po gutljaj, vidjet ćete kako će vam to bolje utažiti žeđ.

Bubrezi ne mogu filtrirati vodu

Ispijanje vode stojeći onemogućava bubrezima da pročiste vodu, zbog čega toksini ostaju u bubrezima i mjehuru. To može dovesti do infekcije urinarnog trakta i raznih drugih problema.

Kiselost i čir

Konzumiranje vode u stojećem položaju stvara probleme u donjem dijelu jednjaka, zbog čega se stvara i kiselina. To potencijalno može dovesti i do pojave čira.

Na kraju, znanstvenici sugeriraju da je najbolje držati se prirodnog položaja tijela, a kada su jelo i piće u pitanju, sjedenje je svakako najprirodniji položaj.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like