Detox navike kojima ćete lakše preživjeti blagdane

Zdrave navike zapravo su životni stil. Bilo ljeto ili zima, približavali se ovi ili oni blagdani, ljudi koji žive zdravo reći će vam da im je najveća nagrada kad blagdane prežive tako da se i dalje osjećaju poletno i zdravo, a ne umorno, tromo i teško – kako se osjećaju svi koji pokleknu pred blagdanskim delicijama (a vjerojatno i inače).

Zato smo proučili njihove dobre navike i otkrili sve što nam treba da se pripremimo za blagdanske domjenke tako da nam ne pokvare ni liniju, ni zdravlje općenito. Ovo su pravila kojima ćete svom tijelu priuštiti detox i održati ga u tom stanju unatoč svim izazovima na blagdanskom stolu.

1.  Jednom zauvijek stop brzoj hrani

Moderan, užurban način života nosi trend konzumiranja hrane koja je većim dijelom neprobavljiva, a zbog brzog uzimanja hrane dolazi do gutanja i nakupljanja zraka – nadustosti. Kako riješiti problem? Pravilan režim prehrane, bogat celuloznim vlaknima, iznimno je važan. U uspostavi crijevne ravnoteže veliku ulogu čine bakterijske kulture za zdravlje crijeva ili kombinacija dobrih bakterija, prebiotika i karminativa – ekstrakta lista paprene metvice.

Unošenjem kombiniranih enzimskih preparata koji su potentniji od jednostavnih sojeva, omogućuje se probavljanje više ugljikohidrata, masnoća i vlakana, a posljedično i smanjenje nadutosti. Isti učinak imaju i preparati koji uz enzimske komponentne sadrže i kulture bakterija za zdravlje crijeva koje blagotvorno djeluju na crijevnu floru, a time i na imunološki sustav.

2. Ne alkoholu…

Česta konzumacija alkohola remeti produkciju probavnih enzima u jetri, što uzrokuje smanjenu apsorpciju masti, proteina i vitamina topljivih u masti, te vitamina B skupine. Toksičan učinak alkohola na jetru uključuje nakupljanje masti u jetri, mogućnost pojave hepatitisa (upalnih promjena u stanicama jetre) te ciroze jetre. Pušenje, lijekovi, prejedanje i unos vikokokalorične masne hrane jetri predstavljaju dodatno opterećenje zbog intenzivnijeg procesa detoksikacije koji mora obavljati dok transnezasićene masne kiseline iz masnoćama bogate hrane smanjuju produkciju protupalnih tvari koje štite jetru od oštećenja.

detox-2

3. … da vitaminima!

Pravilna prehrana, bogata vitaminima, pridonosi mikrocirkulaciji i sjaju kože. U tome prednjače flavonoidi (njima obiluje šumsko voće i mrkva, a ima ih i u čaju i čokoladi) koji opskrbljuju tkivo kisikom, poboljšavaju hidrataciju kože i smanjuju bore. Ne zaboravite vitamin A (u jabuci, mangu, avokadu, mrkvama i radiču) koji potiče obnovu stanica, daje tonus koži i sprečava stvaranje bora te vitamin C (ne samo u agrumima, nego i u kiviju, paprici, ribizlu, cvjetači i špinatu) koji je neophodan za proizvodnju kolagena, čini kožu glatkom i svježom.

4. Više sna

Zdrav san okrepljuje, ispunjava energijom i daruje ljepši i svježiji izgled. No, to nije sve: najnovija istraživanja pokazala su da su osobe koje više spavaju manje sklone debljanju. Objašnjenje: nedostatak sna povećava razinu hormona koji potiču apetit, a smanjuje razinu onih koji reguliraju tjelesnu težinu.

5. Krećite se!

Svaka je tjelesna aktivnost dobrodošla – trčkaranje, plivanje, vježbanje u fitness centru, ples, ali možda je (barem za početak) najbolje hodanje. Hodati bez većih problema može većina ljudi, hodanje ne opterećuje zglobove, možete hodati i po suncu i po kiši, samo je važno da nosite udobnu obuću. Dakle, hodajte, hodajte i hodajte! Ako dnevno prijeđete nekoliko kilometara, već ste učinili mnogo.

Uz ova osnovna detox pravila pomoći će i odabrani dodaci prehrani koji će vam dati energiju, osigurati dodatne vitamine, pročistiti probavni sustav i ojačati imunitet. Naš izbor top proizvoda:

  • Pileje Lactibiane Reference kapsule: Četiri mikrobiotičke bakterijske kulture. 10 milijardi bakterija po kapsuli. Smanjuje probleme u radu crijeva i pomaže jačanju crijevne flora. Cijena: 211,57 kn
  • Pileje Phytostandard čempres Echinacea tablete i Pileje Phytostandard Echinacea kapsule: S ekstraktom ploda čempresa i korijena grimizne echinacee – za podizanje imuniteta te prevenciju gripe i prehlade. Cijena: 131,44 kn
  • Pileje Phytostandard Echinacea, EPS ekstrakti u glicerolu: Echinacea u EPS-u je novi oblik echinacee na tržištu. Dobiva se ekstrahiranjem korijena biljke, a ekstrakt koji se dobije tekući je iscrpak svježe biljke u glicerinu. Za jačanje imuniteta. Cijena: 121,10 kn
  • Enterosgel: Inovativni  medicinski proizvod za oralnu upotrebu, a namijenjen  je vezivanju  toksina, štetnih tvari, patogenih mikroorganizama i alergena iz probavnog  sustava te njihovu uklanjanju iz tijela. Umanjuje i sprječava toksične ili alergijske reakcije, zaustavlja proljev, ubrzava uklanjanje alkohola iz tijela te pospješuje obnavljanje crijevne mikroflore. Cijena: 176 kn
  • Dietpharm Centravit Energy: Za svakodnevnu nadopunu organizma vitaminima i mineralima uz dodatak koenzima Q10. Za očuvanje zdravlja, poboljšanje psihofizičke snage i sposobnosti. Cijena: 65,70 kn
  • Dietpharm Bio-C 500: Vitamin C pridonosi smanjenju umora i iscrpljenosti te održavanju normalne funkcije imunološkog sustava za vrijeme i nakon intenzivne tjelesne aktivnosti. Cijena: 52,19 kn

Fotografije: Inmagine

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like