7 najboljih metoda za detox organizma: pronađite pravu za sebe!

Detoksikacija ili čišćenje organizma pozitivno djeluje na organizam u cijelosti, pomaže tijelo vratiti u prirodnu ravnotežu, podiže energiju, poboljšava zdravlje. Donosimo najpopularnije metode detoxa.

Nepravilan rad organizma punog toksina može uzrokovati manje tegobe, kao što su umor i pospanost, a kasnije i veće probleme, kao što su depresija, prerano starenje i različite bolesti. Jedini pravi način za izlječenje svake kronične bolesti ili degenerativnog stanja je ukloniti uzrok u korijenu, oslobađajući tijelo toksina koji zagađuju krv i tkiva, privlače bakterije i oslabljuju otpornost.

Svrha detoksikacije je očistiti tijelo od stranih tvari i akumuliranog otpada kako bi tjelesne funkcije došle na optimum i kako bi se potaknulo ozdravljenje. Za to je presudno zdravlje crijeva. Jer, ako ona ne rade dobro, znači da ne uspijevaju asimilirati vitamine, minerale, masti, ugljikohidrate ili proteine. Tek kada se očiste crijeva, dolazi do čišćenja organizma, odnosno svih organa, krvi i limfe.

Donosimo najpopularnije načine detoksikacije – izaberite onaj koji vam najviše odgovara.

Post s vodom

To je najbrži, najjednostavniji i potpuno besplatan način čišćenja tijela. Post će odmoriti vaš probavni sustav, omogućiti čišćenje i detoksikaciju tijela te dovesti do osjećaja lakoće i povećanja razine energije. Tijekom posta energija koja se obično troši na probavljanje hrane se oslobađa i spaljuje toksine. Post obično traje 24 sata, a tijekom tog vremena ne smije se ništa jesti, nego se pije samo mlaka izvorska i potpuno čista voda. U vrijeme posta može se dogoditi da osjetite laganu glavobolju ili umor. To je normalno jer tijelo izbacuje toksine.

Post sa sokovima

Post sa sokovima sličan je postu s vodom i također je vrlo učinkovit način oslobađanja tijela od toksina. Preporučuje se da traje jedan do tri dana, a tijekom tog perioda ne smije se ništa jesti, nego se piju samo svježe iscijeđeni sokovi iz kućne radinosti, čista izvorska voda i biljni čajevi. Post sa sokovima i biljnim čajevima može se koristiti i kao terapija kod ozbiljnih bolesti, tada može trajati više dana, ali isključivo uz nadzor liječnika.

Post sa sirovom hranom

Sirova hrana potiče gubitak tjelesne težine i jača imunitet. U svrhu detoksikacije organizma preporučuje se sirovu hranu jesti u kontinuitetu barem pet do sedam dana. Treba paziti da se jede raznovrsna hrana, povrće, voće, bobičasto voće te najrazličitiji obroci spravljeni u dehidratoru. Istraživanja pokazuju da sirova hrana sadrži enzime koji pomažu kod probavljanja hrane, efikasno pretvarajući hranu u energiju te na takav način smanjujući osjećaj gladi i potrebu za konzumiranjem viška hrane.

Biljni čajevi

Biljni čajevi odavno se koriste za liječenje, čišćenje i poboljšanje rada organizma. Ukusan su i učinkovit način detoksikacije. Za čišćenje tijela koriste se:

  • sikavica – pomaže procesu čišćenja i vrlo je dobra za jetra
  • čičkov korijen – nježno čisti jetra i krv
  • maslačak – dobar je za čišćenje kože, ima svojstva diuretika
  • crveni korijen – stimulira rad limfnih čvorova
  • đumbir – poboljšava cirkulaciju i probavu
Fitoaromaterapija

Fitoaromaterapija je prirodna i učinkovita metoda čišćenja koja pomaže organizmu da se očisti od nagomilanih toksina te da se obnove oštećeni organski sustavi djelujući na organe i organske sustave koji naizgled nisu povezani s tegobom. Primjerice, djeluje se na bubrege premda se pritom otklanja kronični umor i stres. Kombiniraju se terapije čajevima, kupkama, detoks blatom, pilingom, pakungom te masaže aromatičnim eteričnim uljima koja imaju učinkovito i ljekovito djelovanje, antibakterijsko, antiparazitsko, protugljivično. Korištenjem ulja i provođenjem lagane drenaže limfe utječe se na ubrzanu detoksikaciju organizma.

Također, korištenjem pilinga i mazanjem tijela detoksikacijskim blatom oslobađaju se toksini, a kupkom, zahvaljujući djelovanju ljekovitih svojstava ulja i biljaka koje se dodaju, jača se organizam i imunosni sustav.

Sauna

Sauna je standardni i provjereni način detoksikacije cijelog sustava – rigorozni uvjeti i visoke temperature u njoj višestruko pozitivno djeluju na zdravlje. U finskoj sauni temperature su od 60°C pa čak do 120°C, a vlažnost je vrlo niska. Upravo vrijednosti temperature i vlažnosti određuju utjecaj saune na organizam. Opuštaju se mišići, stres i napetost nestaju, pojačava se imunitet, poboljšava cirkulacija, a znojenjem izlaze nečistoće i toksini.

Alcovit® Med

Alcovit® Med 15 g medicinski je proizvod u praškastom obliku za detoksikaciju probavnog trakta i pomoć jetri kod vezivanja teških metala, ostatka lijekova i kontaminanata poput toksina i alkohola. Alcovit® Med vrlo je učinkovit zahvaljujući brzom djelovanju još u želucu i tankom crijevu, prije nego toksini i molekule alkohola uđu u krvotok.

Sadrži prirodni mineralni silikat čija velika apsorpcijska površina veže toksine i alkohol u želucu i tankom crijevu te ograničava njhovu apsorpciju u krvotok. Na taj način Alcovit® Med osjetno smanjuje neželjene učinke prevelike konzumacije alkohola. Alcovit® Med sadrži i fruktozu, voćni šećer koji brzo donosi potrebnu energiju organizmu.

Alcovit® Med može se konzumirati prije, tijekom ili nakon konzumacije alkohola kako bi se prevenirali neželjeni učinci alkohola, kao što je mamurluk. Za prevenciju mamurluka preporučuje se uzeti proizvod do odlaska na spavanje. Na taj način smanjuje se količina alkohola apsorbiranog u krvi te se stvara manje acetaldehida, toksičnog metabolita alkohola odgovornog za mamurluk.

Kliničko ispitivanje pokazalo je da se oko 60 minuta nakon uzimanja proizvoda Alcovit® Med koncentracija alkohola u krvi smanjuje do 50%. Učinak je dokazan na 8 od 10 osoba.

Preporučena doza je jedna vrećica od 15 g dnevno. Kontinuirana uporaba ne smije biti dulja od 28 dana, nakon čega je potrebno napraviti stanku od 8 dana. Cijena: 19,90 kn. Gdje kupiti: u Farmaciji

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like