Previše mesa nije dobro za vaše zdravlje

Vegetarijanizam je sve popularniji u svetu, a neki stručnjaci čak i tvrde da je prehrana zasnovana na namirnicama biljnog porijekla dugoročno zdravija nego ona koja podrazumijeva i konzumiranje mesa.

Sada je i nova studija pokazala da prehrana bogata proteinima životinjskog porijekla i nije baš dobra za zdravlje.

Istraživanje je provedeno na sveučilištu u Finskoj, i pokazalo je da prehrana bogata životinjskim proteinima nije osobito dobra za zdravlje, pa čak se povezuje I sa većim rizikom od rane smrti.

Studija je pokazala da posebno muškarci koji unose mnogo proteina životinjskog porijekla kroz prehranu potencijalno sebi skraćuju životni vijek i za do 20 godina, u usporedbi s onima koji unose više proteina biljnog porijekla.

Kada je riječ o ovoj studiji, osobom koja unosi puno proteina životinjskog porekla smatrana je osoba koja unosi više od 200 grama životinjskog proteina dnevno, i to uglavnom iz crvenog mesa.

S obzirom na to da su rezultati studije zasnovani na analizi muškaraca u prosjeku starih oko 53 godine, potrebno je još studija da se utvrdi ima li životinjski protein iste efekte i kod žena.

Svakako, i neke ranije studije su pokazale da visok unos životinjskog proteina, posebno iz obrađenog mesa poput kobasica i sličnih namirnica, može biti loš za zdravlje. Zbog toga nutricionisti savjetuju da se unos crvenog i obrađenog mesa ograniči koliko god je to moguće.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like