Fitoaromaterapija u liječenju ženskih tegoba

Fitoaromaterapija je u svijetu priznata medicinska disciplina koja za tretiranje određenih disbalansa u tijelu koristi ljekovito bilje, eterična ulja i biljne ekstrakte. Uključuje aromaterapiju francuske škole koja primjenjuje isključivo kemotipizirana (jasno kemijski i botanički definirana) eterična ulja, čije je djelovanje na ljudsko tijelo potvrđeno znanstvenim istraživanjima. Biljke svojim aktivnim tvarima djeluju na organizam u raznim oblicima: masažom, pijenjem čajeva ili otopina, inhalacijom ili kapanjem nosa, tabletama, vaginaletama, čepićima.

Iako se fitoaromaterapijom može djelovati na brojne tegobe, osobito je zanimljiva kao rješenje za brojne ženske probleme – daje dobre rezultate kod tegoba u menopauzi, bolnih menstruacija, cista na jajnicima, obilnih krvarenja, hormonskih poremećaja, izostanka mjesečnice, tj. amenoreje, ali i kod nekih oblika neplodnosti.

fitoaromaterapija-1

Fitoaromaterapija pokazuje dobre rezultate i u liječenju infekcije prouzročene HPV-om. Terapija vaginaletama određenog sastava na prirodan način stimulira imunosni odgovor rodnice, a ujedno ne iritira sluznicu. Kod spolnih bradavica primjenjuje se premaz na bazi eteričnih ulja koji se nanosi na zahvaćena područja. Uz pomoć vaginaleta nešto drukčijeg sastava tretiraju se i gljivice, upalna stanja te herpesne infekcije.

Farmacia u Ilici 11, u Zagrebu, ima Fitoaromaterapijsko savjetovalište i laboratorij za izradu individualiziranih pripravaka, a brigu o klijentima koji posjete Fitoaromaterapijsko savjetovalište vode školovani fitoaromaterapeuti i ujedno djelatnici ljekarne, magistri farmacije i farmaceutski tehničari.  U dogovoru s liječnicima u ljekarni se mogu izraditi pripravci koji pokrivaju indikacije i individualne potrebe u sljedećim područjima:

  • aromaterapija u liječenju urogenitalnog sustava
  • aromaterapija u liječenju dišnog i imunološkog sustava
  • aromaterapija u liječenju koštanog sustava
  • aromaterapija u liječenju živčanog i krvožilnog sustava
  • aromaterapija u liječenju probavnog sustava i metabolizma
  • aromaterapija u liječenju dermatološkog sustava

Od početka listopada Farmacia se može pohvaliti novom suradnjom – sa zagrebačkom poliklinikom Fleur. U sklopu suradnje s Farmacijom, Poliklinika Fleur svojim će pacijentima omogućiti posebne pogodnosti na fitoterapijske magistralne pripravke koje izrađuje ljekarna Farmacia, a pokrivaju indikacije i individualne potrebe u liječenju urogenitalnog, dišnog i imunološkog sustava, koštanog, živčanog i krvožilnog te probavnog sustava i metabolizma.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like