Unosimo dva puta više soli nego što nam je potrebno!

Nekada vrijednija od zlata, a danas na lošem glasu među ekspertima i nutricionistima, sol je jedna od namirnica koju muškarci unose prosječno u količini od 12, a žene 10 grama dnevno. Ipak, preporučeni dnevni unos soli je samo pet grama, a unošenje prekomjerne doze dugoročno narušava zdravlje, ističu stručnjaci.

Nedavno je u Britanskom medicinskom časopisu (BMJ) objavljeno istraživanje čiji rezultati pokazuju kako bi smanjenje soli za samo 10 posto moglo spasiti milijune ljudskih života. Iako je u povijesti poznata kao izuzetno rijetka namirnica, sol nam je sada dostupna u svakom trenutku. To je dobro jer je ona organizmu potrebna kako bi pravilno funkcionirao, ali jeste li znali da je preporučeni dnevni unos soli samo pet grama, ili jedna žličica?

Kako kažu stručnjaci, uzimanje prekomjerne doze solinarušava zdravlje, oštećuje bubrege i povišava krvni tlak. Osobe koje imaju probleme s hipertenzijom, jednim od glavnih faktora za nastanak bolesti srca i krvnih žila, posebno moraju pripaziti na njen unos.

Međutim, kako se teorijske preporuke pretvaraju u praktične – to jest, kako smanjiti unos soli na dnevnom nivou?

Kuhajte pametno – i kod kuće

Preporuka je da ograničite dnevnu konzumaciju hrane izvan kuće, ili je tijekom tjedna svedete na što manju mjeru. Danas, najviše soli unosimo polugotovim i gotovim pekarskim proizvodima, uključujući kruh i peciva, keks i grickalice. Kada jedemo izvan kuće, teško je izbjeći skrivenu sol u gotovim jelima, kantinama i restoranima s brzom hranom.

Kada kuhate, ne solite hranu prije nego što je probate. Prije nego što nešto dodatno posolite, probajte sa začinima poput papra, karija ili paprike. Okus svakog jela je mnogo bogatiji ako mu se dodaju razni zdraviji dodaci, od luka i začinskih trava, pa sve do soka od limuna.

Vodite računa o tome koje namirnice kupujete

Ako kupujete suhomesnate proizvode, birajte one s jasnim oznakama o smanjenoj količini soli. Proizvođači cijele palete ovih proizvoda, bilo domaćih ili industrijskih, zbog sigurnosti koriste sol kao prirodni konzervans koji doprinosi dužem trajanju. Osim toga, raspitajte se koliko soli sadrži vaš omiljeni kruh. Ako kruh na 100 grama ima više od 1,5 grama soli, zamijenite ga. Isto tako, ne koristite sireve koji sadrže više od jednog grama soli.

Budite umjereni u svemu što znate da sadrži velike količine soli, a kada kupujete gotove proizvode, dobro proučite deklaraciju. Tu bi ukupna količina soli trebala biti izražena i u odnosu na porciju, što će vam jasno pokazati koliko je unosite u jednom obroku.

Uvedite zdravije navike

Jedite što više svježeg, smrznutog ili sušenog voća i povrća, mladog kravljeg sira, ribe, domaće juhe, jogurta i žitarica bez dodatka soli. Maksimalno ograničite konzumiranje grickalica, posebno onih posutih solju, ili za koje znate da sadrže velike količine soli. Ovakvi proizvodi često u samo 100 grama sadrže i više od tri grama soli. Posebno se trudite da takve namirnice što kasnije uvodite u dječiju prehranu, jer tako kod njih izbjegavate stvaranje navike na slani okus.

Pokušajte cijelu obitelj polako navikavati na manje slanu hranu, tako što ćete postupno smanjivati sol u namirnicama koje koristite ili u jelima kojima pripremate. Dovoljno je tri do šest tjedana da se naviknete na manje slane okuse, i time pomognete i svom zdravlju, ali i zdravlju svojih ukućana.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like