Zvocanje uništava i najzdravije veze

Recimo da se zvocanje može opisati kao – jedan partner neprestano ponavlja isti zahtjev, drugi ga neprestano ignorira, i to nervira oboje. Stručnjaci za veze kažu da je to jedan od najvećih ubojica veze, i da je nerijetko baš to razlog za razvod.

Ako stalno ponavljate za svojim partnerom: operi suđe, pokupi odjeću, vrati to na mjesto, učini ovo, učini ono… Vrlo je vjerojatno da uoće ne sluša što mu/joj govorite, vi se nervirate jer se ništa ne mijenja, partner se nervira jer stalno ponavljate isto… i prije nego što shvatite, bit ćete na korak do prekida.

Možda se pitate zašto je zvocanje tako veliki problem u vezama – evo objašnjenja.

Osjeća se kao da ste mu roditelj

To može dovesti do osjećaja ozlojeđenosti i iritacije. Definitivno ne želite da vas partner doživljava kao roditelja koji vam stalno nešto predbacuje, niti da se počne ponašati kao buntovni tinejdžer.

Posebno ako stalno ponavljate iste zahtjeve, koje vaš partner ignorira. Žene su sklonije zvocanju uglavnom zbog toga što osjećaju veću odgovornost prema kućnim obavezama.

Ukoliko zvocanje partneru ne pomaže, probajte neki drukčiji pristup.

Svađe više nisu o problemima, nego o zvocanju

Ako stalno zvocate, svađe uglavnom prerastaju u svađe o zvocanju, o tome da nemate povjerenja u partnera ili o tome kako je on neodgovaran (pa ne obavlja to zbog čega zvocate). Umjesto da ga zvocanjem pretvarate u neprijatelja, bolje otvoreno razgovarajte i pokušajte shvatiti u čemu je problem – je li pod stresom, previše radi, ima mnogo obaveza…

Komunicirajte, ne zvocajte!

Počet ćete propitkivati vezu

Zbog konstantnog zvocanja i predbacivanja ćete vremenom oboje početi preispitivati vezu i svrhu takvog odnosa. Umjesto da budete sretni i da se veselite vremenu koje provodite zajedno, počet ćete doživljavati jedno drugo kao osobu koja vas ne razumije i dosađuje vam.

Zvocanje ubija zabavu

Zamislite samo koliko energije trošite na zvocanje i raspravu o zvocanju? Pored toga što to ubija svaku zabavu i ljepotu zajedničkog života i vremena koje provodite zajedno, svakako bi bilo pametnije da tu energiju uložite u nešto drugo – recimo, u lijepu, romantičnu večeru kod kuće.

Fotografije: iStock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like