Očekujete li previše od veze?

Često se događa da pretpostavljamo da će osoba s kojom smo u vezi uvijek biti romantično raspoložena, podrazumijevamo da nema pravo na loš dan, i da ćemo joj uvijek biti na prvom mjestu.

Iako to nije uvijek realno moguće, događa se da kada izostane reakcija kakvu očekujemo, odmah počnemo sumnjati u osjećaje osobe s kojom smo u vezi, pa i počnemo preispitivati čitav odnos na osnovu tog jednog pojedinačnog slučaja.

Ako svoja očekivanja doživljavate kao “pravilnik” koji vaš partner mora poštovati u svakom trenutku, lako se može dogoditi da se ubrzo razočarate i budete ljuti i povrijeđeni, iako za to vjerojatno nema stvarnog razloga.

Jeste li realni?

U zrelom odnosu mora postojati ravnoteža između onoga što želite i očekujete i onoga što vam partner realno može pružiti.

Kritična točka vašeg odnosa bit će ona u kojoj ćete doći do spoznaje da li su vaša očekivanja realna ili ne. Razmislite da li želite da vaša partnerica odvoji pola sata za vas baš kad je u najvećem poslu zato da biste proveli kvalitetno vrijeme zajedno, ili da biste umirili vlastitu nesigurnost. Isto vrijedi i za djevojke, da li stvarno mislite da to što će vam partner jednom dnevno reći da vas voli odražava istinsku snagu njegovih emocija prema vama?

Što više maštate o tome kako se drugi “trebaju” ponašati da biste se oslobodili vlastitih nesigurnosti, razočarenje zbog iznevjerenih očekivanja bit će veće.

Nije ni u ljubavi sve

Kako otprilike izgleda lista nerealnih očekivanja? Ako me stvarno voli, vodit ćemo ljubav svake noći. Ako me stvarno voli, znat će što želim i prije nego što ja sama postanem toga svjesna. Uvijek će me znati učiniti sretnom/sretnim.

Realnost je malo drugačija. Ako se volite, vi i vaš partner imat ćete zdrav odnos koji će kao posljedicu imati dobar seksualni život kojim ćete oboje biti zadovoljni. Nitko ne može čitati misli drugoj osobi, bez obzira na to koliko je voli, umjesto toga, netko kome je stalo do vas, pažljivo će slušati kad sami kažete što želite. Vaš partner, bez obzira na beskrajnu ljubav koju osjećate, ne treba biti jedino što vas čini sretnim u životu.

Očekivanja bi trebalo zamijeniti životnim vrijednostima koje oboje dijelite. Uz takav stav, i ljubav, naravno, bit ćete mnogo sretniji.

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like