Zašto zapravo plačemo (i 30 puta godišnje!)

Kaže se da su suze ženska posla, a prevladavajuće je mišljenje da pravi muškarci ne plaču, no dati si oduška kroz plač korisno je za zdravlje jer suze, kao izraz emocija, ne treba kočiti i potiskivati. Je li svaki plač jednak? Je li prečesto plakanje znak psihičkog problema? Zašto je plač različit kod žena i muškaraca? Ukratko, iako su nam suze često u očima, pustili ih mi da poteku ili ne, o njima još znamo vrlo malo, a i to malo uglavnom se temelji na predrasudama.

Susprezanje je stresno

Plač je fiziološka pojava koja nam omogućava da se riješimo akumuliranih emotivnih stresova i napetosti, uz pozitivan učinak za tijelo i za psihu. Blokirane emocije se pretvaraju u opće stanje krutosti koje se odražava i na muskulaturi, što i ne treba čuditi s obzirom na to da su tijelo i um usko povezani. Osim toga, zadržavanje emocija na neki način zaleđuje i čini trajnim neugodno stanje duha uzrokovano stresom i napetošću. Svaka zadržana suza pretvara se u potencijalnu štetu za organizam. Prisiljavanje na zadržavanje suza u raznim emotivnim stanjima dovodi do blokiranja tih emocija u nama i stvaranja snažnog unutrašnjeg stresa. Dugoročno, takvo stanje djeluje štetno na želudac i crijeva, imunosni te srčani i krvožilni sustav.

Muškarac koji plače je hrabar

Uobičajeno se na suze gleda kao na znak slabosti, posebno kod muškaraca. Zbog kulturoloških i odgojnih razloga muškarcima se uvijek branilo plakati, osim u situacijama velike tuge zbog smrti bliske osobe ili pak kad je riječ o nekom uzbudljivom i važnom događaju (kao što je sportska pobjeda). Nažalost, u današnje vrijeme još se pravim muškarcem smatra samo onaj koji nikada ne plače. No, istina je posve drugačija: svjesno plakanje je upravo oblik hrabrosti jer pokazuje da je osoba sposobna kontrolirati i iskazati vlastite emocije, a ne biti ukočena i suspregnuta.

Od tuge, radosti, ganuća…

Suze su najočitija karakteristika plača, no u plaču koji je uzrokovan bolom prisutni su i jecaji, ridaji, poseban izraz usana, crvenilo lica i povišenje krvnog tlaka. Osim toga, kod plača od tuge postoji i sklonost pokrivanja lica rukama kao da ga se želi sakriti. S druge strane, kod plača od sreće suze prate osmijesi, čak i manifestacije euforije, kao što su skakutanje i radosno kliktanje.

Plač nije uvijek odraz tuge i boli. Vrlo često je, i kod žena i kod muškaraca, odraz ganuća. Uzrok može biti neki važan događaj, primjerice prisustvovanje vjenčanju vlastitog djeteta. U tom slučaju, riječ je o ugodnom plaču budući da je uzrok osjećaj radosti i sreće i, naravno, treba se bez susprezanja prepustiti tim osjećajima.

Ona i on: razlika u hormonima

Muškarci i žene plaču na različit način i u različitim situacijama: u prosjeku žene plaču i do 30 puta godišnje prema nategnutih šest puta koliko možda suzu puste muškarci. Što je razlog tome? Američki biokemičar William Frey je u suzama od ganuća otkrio znatno veću količinu hormona prolaktina nego što ga ima u suzama od ljutnje ili tuge. A prolaktin je hormon zadužen za proizvodnju mlijeka kod žena, kod kojih je, naravno, i prisutan u organizmu u većoj količini nego kod muškaraca.

Kad je riječ o muškarcima, istraživanje Doheny Eye Institutea pokazalo je da se niske razine androgenih hormona povezuju s poremećajem koji se naziva suho oko. Iz toga se može zaključiti da su androgeni, muški spolni hormoni, nužni za lučenje suza. Testosteron i prolaktin su u međudjelovanju s ciljem regulacije lučenja suznih žlijezda, a budući da muškarci luče više testosterona, a žene više prolaktina, postoje strukturalne i biokemijske razlike između suznih žlijezda muškaraca i žena.

Osim toga, treba reći da se suze ne tiču samo emotivne sfere, već i fizičke. Primjerice, osobe starije životne dobi i žene u menopauzi češće imaju problem suhog oka. Najmanje 10 milijuna osoba starije životne dobi pati, barem povremeno, od tog problema. Naprotiv, periodi najučestalijeg plakanja obično su povezani s pojačanom hormonalnom aktivnošću i javljaju se u trudnoći, tijekom dojenja, za vrijeme menstrualnog krvarenja ili pri uzimanju kontracepcijskih pilula.

Popuštanje obrambenih mehanizama

Kod žena su mehanizmi zaštite malo labaviji nego kod muškaraca, ne zbog slabosti, nego više zato što žene i nemaju tako izražen osjećaj da bi se trebale braniti. Na primjer, žena kojoj se dogodi neki trenutak slabosti ili neka nezgoda bez problema to ispriča svojoj okolini, no muškarac je sklon prešutjeti neuspjehe ili slabosti jer se boji osude okoline, sažalijevanja ili ismijavanja. Stoga su kod muškaraca obrambeni mehanizmi uvijek jako aktivni, pa zbog toga oni i rjeđe plaču. U svakom slučaju, ta razlika nije genetski već društveno uvjetovana. Mogla bi se promijeniti kad bi se mušku djecu prestalo od malih nogu podučavati da ne smiju plakati i pokazivati osjećaje, a učinci takve promjene u odgoju bili bi dalekosežni jer, tvrde stručnjaci, čovjek koji nauči izražavati svoje osjećaje i koji nije stalno pod pritiskom da ih mora skrivati puno je manje agresivan.

Bebin plač

Zanimljivo je da, neovisno o spolu djeteta, u obiteljima postoji sklonost da se po svaku cijenu spriječi da dijete plače, a posebno da drugi ljudi to ne vide ili ne čuju. Gotovo kao da roditelji doživljavaju plač vlastitog djeteta kao nedostatak. Plače li dijete, uvijek se pitaju u čemu griješe i što mu nisu dali. To je posve pogrešno, jer bebin plač nije znak roditeljskog neuspjeha, već djetetov način komuniciranja: ono plačem izražava neslaganje, ljutnju, dosadu, tugu, glad, nelagodu ako ga nešto boli… Sprečavanjem bebina plača onemogućavamo djetetu da nam priopći što mu se događa i što treba.

Suze nakon orgazma

Postoje emocije koje nas ispunjavaju tolikom srećom da se osjećamo duboko ganuti, pa onda naravno i plačemo. No, plač nakon seksa može biti povezan i s oslobađanjem od napetosti. U seksu je postizanje orgazma jednako potpunom pražnjenju i oslobađanju akumulirane napetosti. S druge strane, plač nakon seksa može biti i izraz grižnje savjesti zbog osjećaja užitka u “pogrešnoj” situaciji, primjerice ako je riječ o prijevari.

Fotografije: Lucy press image

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like