10 najljepših filmova o ženskom prijateljstvu

U veselju ili tuzi, u dobrim ili lošim vremenima, najbolja prijateljica zauzima važno mjesto u životu svake od nas. Da je i Hollywood svjestan tog posebnog odnosa, dokazuju brojni nezaboravni filmovi o ženskim prijateljstvima. Prosjetili  smo se deset popularnih filmova na tu temu.

Thelma i Louise (1991.)

Thelma (Geena Davis) i Louise (Susan Sarandon) jako su različite, ali usprkos tome nabolje prijateljice, gotovo kao sestre. Nezadovoljne svojim životima, odluče zajedno otići na godišnji odmor. Njihovo putovanje počinje dramatično jer Thelmu pokuša silovati muškarac kojeg Lousie ubije kako bi spasila prijateljicu. Žanrovski, ovo je spoj avanturističkog filma ceste i trilera osvete, ali je u svojoj biti himna ženske samostalnosti i međusobnog pomaganja.

Druga žena (2014.)

Carly (Cameron Diaz), Kate (Leslie Mann) i Amber (Kate Upton) ne znaju da im je nešto zajedničko: vole istog muškarca! Kad to otkriju, udružuju se i kuju osvetnički plan koji nevjernog Marka (Nikolaj Coster-Waldau) neće samo raskrinkati, nego i financijski uništiti. Ono što ostaje je žensko prijateljstvo.

Djeveruše (2011.)

Annie (Kristen Wiig) nezadovoljna je svojim životom, a situacija postaje još i gora kad joj najbolja prijateljica Lillian (Maya Rudolph) objavi da se udaje. U želji da prikrije svoje razočarenje, kao djeveruša pokušava sve da što bolje pripremi vjenčanje i nezaboravnu djevojačku večer, ali pritom čini jedan pogrešan korak za drugim. Komedija o teškim fazama ženskog prijateljstva.

Čelične magnolije (1989.)

Za dame lokalne zajednice kozmetički salon vlasnice Truvy (Dolly Parton) središte je društvenog života. Međutim, za bogatu, ekscentričnu udovicu Ouiser (Shirley MacLaine), M’Lynn (Sally Field) – zabrinutu majku bolesne Shelby (Julia Roberts), ili tračericu Clairee (Olympia Dukakis) uljepšavanje ili manikura sporedne su stvari. U salonu žene dijele svoje tajne i međusobno si pomažu podrškom i savjetima. Nezaboravan klasik!

Čarobne hlače (2005.)

Topla i dirljiva priča o snazi i važnosti mladenačkog prijateljstva. Prije početka školskih praznika četiri najbolje prijateljice – Tibby (Amber Tamblyn), Bridget (Blake Lively), Lena (Alexis Bledel) i Carmen (America Ferrera) – kuju plan kako će ostati povezane i, dok su razdvojene, svaka od njih će određeno vrijeme nositi jedan te isti par starih traperica i zatim ga poslati poštom drugoj. Preko ljeta traperice počinju simbolizirati međusobno zajedništvo djevojaka i podršku na koju svaka od njih može računati kod svojih prijateljica, ali će isto tako te traperice svaku od njih slijediti tijekom suočavanja s ljubavi, hrabrosti, smrti i praštanjem.

Klub prvih supruga (1996.)

Nakon samoubojstva njihove najbolje prijateljice Cynthije (Stockard Channing), prijateljice Brenda (Bette Midler), Elise (Goldie Hawn) i Annie (Diane Keaton) ponovno se susreću na sprovodu. Ubrzo otkriju što im je zajedničko: svaku od njih muž je napustio zbog mlađe žene.

Odluče osvetiti se i osnivaju Klub prvih supruga. Cilj im je uništiti bivše muževe društveno i financijski. Posve usput ponovno procvjeta njihovo zapostavljeno prijajteljstvo.

Djeveruše pod gasom (2012.)

Noć prije nego li se njihova stara prijateljica koju su u srednjo školi ismijavale udaje, tri drske djeveruše u potrazi su za malo zabave. Dražesna Becky Becky (Rebel Wilson) udaje se za zgodnog Dalea, a preostale članice školske klike priredit će joj razuzdanu djevojačku večer. Regan (Kirsten Dunst) je ambiciozna djeveruša koja je zavidna jer se ne udaje prva, Gena (Lizzy Caplan) je naoko sarkastična, no zapravo romantičarka, dok je Katie (Isla Fisher) samo ljepotica sklona uživanju. Pred njima je večer iz pakla.

Najslađe stvorenje (2002.)

Christina Walters (Cameron Diaz) i njene najbolje prijateljice Courtney (Christina Applegate) i Jane (Selma Blair) tri su zgodne i seksi djevojke koje jako vole noćni život, zabave i provode i ne traže ozbiljne veze. Sve dok u ekskluzivnom plesnom klubu Christina neočekivano upoznaje Petera (Thomas Jane), svog savršenog muškarca. Sljedećeg jutra otkriva da je on otputovao iz grada te zajedno s Courtney kreće u potragu za njim.

Prijateljice pune love (2006.)

Tri dobrostojeće prijateljice Frannie (Joan Cusack), Jane (Frances McDormand) i Christine (Catherine Keener) zabrinute su za Oliviju (Jennifer Aniston) koja nikako ne uspijeva postaviti svoj život na stabilne noge ili održati vezu. Istovremeno, uspješna trojka preispituje vlastite naoko skladne brakove koji su istovremeno i poslovna partnerstva. Ispostavlja se da situacija i nije tako idilična kakvom se na prvi pogled čini. Film je bolno smiješna analiza modernog života, istovremeno iskrena i ohrabrujuća.

Seks i grad (2008.)

Najslavije televizijske prijateljice doživjele su jednako velik uspjeh na filmskom platnu  dokazujući da je žensko prijateljstvo tema koja privlači gledatelje diljem svijeta. Priča Carrie (Sarah Jessica Parker), Samanthe (Kim Cattrall), Charlotte (Kristin Davis) i Mirande (Cynthia Nixon) nastavlja se četiri godine nakon završetka serije, a omiljene modne ikone nastavljaju žonglirati poslovima, prijateljstvima i vezama.

 

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like