Hranjivi i ukusni obroci za najmlađe

Nakon što svladaju mijenjanje pelena, priviknu se na novi noćni ritam, nauče pričvrstiti autosjedalicu u nekoliko brzih poteza te uvježbaju odgovor na svaki dobronamjeran savjet kimanjem glavom i smiješkom, mame i tate suočavaju se s novim izazovom – prelaskom djeteta na krutu hranu. Ta uzbudljiva faza djetinjstva nosi sa sobom brojne izazove za roditelje, svjesne da su hranjivi obroci neophodni za djetetov zdrav razvoj, ali i za mališane koji, primjerice, moraju svladati nove motoričke vještine i naučiti kako se koristiti sasvim drugim mišićima u ustima. Otkrivanje novih okusa divno je iskustvo za svakog mališana, a najveća je nagrada za svakog roditelja zadovoljno mljackanje i širok osmijeh koji mu dijete slavodobitno pruži nakon što je kušalo nešto novo, sočno i ukusno.

Prema stručnjacima, tri su ključna pokazatelja da je dijete spremno na prelazak na krutu hranu – ako može samostalno sjediti i držati glavu, ako je dobro razvilo koordinaciju ruku, očiju i usta te ako je sposobno gutati hranu ili je potpuno izbaciti jezikom iz usta. Nakon ovih pokazatelja nema nikakvih prepreka da mališan krene uživati u svojim prvim zalogajima, a dobar su prvi izbor žitne kašice (poput rižinih pahuljica, zobi, prosa, kukuruznih rezanaca ili protisnute kuhane riže) pomiješane s djetetovim uobičajenim mlijekom. Dodatak voća ili povrća također je dobrodošao. No, kako termički obraditi namirnice na način da sačuvaju sve svoje okuse, teksturu i nutritivne sastojke? Odgovor se krije u kuhanju na pari.

Ipak, kuhanje na pari može biti gnjavaža i roditelji nemaju uvijek vremena za pripremu svježih i sočnih obroka. Rješenje donosi Philips Avent u svojem praktičnom uređaju koji kombinira mikser i kuhalo na jedinstven način, olakšavajući roditeljima svakodnevnu pripremu ukusne hrane za svoje dijete. Philipsov 4-u1 uređaj za pripremu zdrave hrane za bebe pomaže u spravljanju ukusnih domaćih jela prilagođenih potrebama djeteta te svakog roditelja pretvara u spretnog kuhara samo jednim okretanjem vrča. Naime, 4-u-1 uređaj za pripremu zdrave hrane donosi četiri važne funkcije u pripremi obroka – kuhanje na pari, miksanje i usitnjavanje, odmrzavanje i podgrijavanje.

Korištenje ovog aparata iznimno je jednostavno. Najprije je potrebno dobro oprati i po potrebi oguliti voće ili povrće, narezati ga na kockice te ubaciti u priloženi vrč uređaja. Nakon dodavanja vode i postavljanja vrča na postolje potrebno je odrediti vrijeme kuhanja na pari, a zvučni signal obavještava kad je kuhanje gotovo pa nema potrebe za čekanjem ili nadzorom. Potom dolazi najbolji dio – vrč sa skuhanim namirnicama potrebno je samo okrenuti naopako, namjestiti na postolje i uključiti mikser kako bi se voće i povrće samljelo u ukusnu kašicu željene gustoće i teksture. Ukusan, domaći i hranjiv obrok gotov je u kratkom vremenu, a u posudi zapremnine od 1000 ml istovremeno je moguće pripremiti i četiri obroka za mališana te potom višak spremiti u hladnjak ili zamrznuti za sljedeću priliku. Uređaj prati dijete u svim ranim fazama razvoja, omogućavajući pripremu hrane različite gustoće i teksture, od iznimno fino izmiješanog voća i povrća do kombinacije sastojaka mesa, ribe i mahunarki te naposljetku grudastih tekstura. Vrč i nož prikladni su za pranje u perilici posuđa što olakšava spremanje i čišćenje nakon kuhanja, a spremnik za vodu lako je dostupan za čišćenje i punjenje svježom vodom kako bi se hrana svaki put pripremala na čistoj pari.

S Philipsovim 4-u-1 uređajem za pripremu zdrave hrane za djecu svi mogu postati sjajni chefovi, a u osmišljavanju obroka uvelike će pomoći i praktična kuharica koja se dobiva uz uređaj.  Knjižica je podijeljena u četiri faze ovisno o dobi djeteta, a donosi pregršt recepata i korisnih savjeta poznate dječje nutricionistice i stručnjakinje za prehranu dr. Emme Williams, uz pomoć kojih se kod djeteta stvaraju temelji za dobre prehrambene navike za čitav život. Recepti su raznoliki i maštoviti, a obuhvaćaju sve visokovrijedne namirnice neophodne za pravilan razvoj i rast mališana, od povrća i voća do mesa i ribe.

Roditelji koji su prošli fazu odvikavanja djeteta od dojenja i privikavanja na krutu hranu znaju koliko je ta faza zahtjevna i izazovna, no važno je odmah na početku znati da nema potrebe za strahom ni panikom. Iako djeca u početku ponekad ispljunu hranu pripremljenu posebno za njih jer ne znaju reći što žele, a što ne žele jesti, s vremenom postaje jednostavnije i lakše pogoditi djetetove želje i privoljeti ga da iskuša nove okuse i teksture. Valja imati na umu i da je svako dijete različito, stoga treba poštivati njihovu individualnost i otkrivati im svijet krute hrane pažljivo i strpljivo. Na sreću, Philipsov 4-u-1 uređaj za pripremu zdrave hrane za djecu donosi inovativan i jednostavan način pripreme ukusnih i hranjivih obroka u samo nekoliko poteza i u jednom vrču, štedeći vrijeme i energiju te, ono najvažnije, ostavljajući više vremena za uživanje u slatkim zajedničkim trenucima s mališanima.

Potražite promotivne cijene Philips Avent uređaj za zdravu pripremu dječje hrane u najbližoj Farmaciji: uređaj 2u1 – 999 kn, uređaj 4u1 – 1.099 kn. Promocija traje od 1. 4. do 31. 5. 2017.

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like