Botoks nije samo pegla za bore, nego i strahovito moćan lijek

Ono po čemu ga svi znaju jest to da uklanja bora, no botoks je prvotno bio lijek, a i njegova budućnost ide krupnim koracima u tom smjeru: danas se već koristi za najrazličitije probleme, od gledanja u križ i migrene do inkontinencije, promuklosti ili kod oboljelih od cerebralne paralize. A popis bolesti kod kojih pomaže uskoro bi mogao biti i puno duži.

Ako, primjerice, patite od teške promuklosti, rješenje za vas mogla bi biti injekcija botoksa. A što ako zbog prekomjernog znojenja imate velikih neugodnosti u socijalnim kontaktima? Pogađate, odgovor je opet botoks. Istraživanja su pokazala, a neki liječnici u SAD-u to već nekoliko godina i primjenjuju, da botoks može biti od pomoći i kod problema masne kože s aknama i proširenim porama. No, to su samo neke od sve većeg broja medicinskih primjena botoksa – popularnog otrova koji je tijekom posljednjeg desetljeća postao sinonim za brisanje bora i gotovo zaštitni znak cijele kozmetičke industrije. Danas, sa sve većom popularizacijom njegovih brojnih, novih medicinskih primjena čini se da ulazimo u doba kad će terapeutske dobrobiti ovog poznatog brisača bora daleko nadmašiti one kozmetičke.

Nove medicinske primjene botoksa

U nastojanjima da otkriju nove medicinske primjene botoksa, liječnici su ga eksperimentalno ubrizgavali u mišiće i žlijezde cijelog tijela pretvarajući ga u lijek za najrazličitije probleme. Stoga i ne čudi da se danas već koristi za rješavanje problema žvakanja i gutanja, gledanja u križ, grčeva mišića zdjelice, hipersalivacije, bolova kod amputiranih udova pa čak i protiv ispadanja kose. Tako je prije dvije godine dr. Simon Ourian u svojoj klinici na Beverly Hillsu počeo nuditi tretman botoksom za koji tvrdi da sprečava gubitak kose i kod muškaraca i kod žena. Takav učinak botoksa otkrio je slučajno, kao što su slučajno otkriveni i mnogi drugi njegovi terapeutski učinci. Naime, kad je svojoj majci, koja je bila na kemoterapiji, ubrizgavao botoks u vlasište kako bi joj ublažio migrene, iznenadio se primijetivši da joj je kosa, koja je zbog kemoterapije bila ispala, ponovno počela rasti u području u kojem je ubrizgao botoks. Trogodišnja eksperimentalna ispitivanja tog otkrića na volonterima koji su patili od ćelavosti donijela su uspješne rezultate, što potvrđuje činjenica da danas ovaj liječnik nudi takav tretman u svojoj klinici, i to po ne baš niskoj cijeni.

Botoks se pokazao kao doista čudesna molekula koja neprekidno nudi nove dobrobiti i teško da bi se mogao pronaći još neki terapeutski agens s toliko dokazano učinkovitih primjena. Ipak, neki se stručnjaci brinu zbog toga što liječnici naširoko usvajaju i primjenjuju novootkrivene dobrobiti botoksa i prije nego što su obavljene detaljne kliničke studije kojima bi se odredile sigurne i učinkovite doze za nove terapije.

Kako djeluje?

Botoks je, naime, pročišćeni oblik botulin toksina, neurološkog otrova koji proizvodi bakterija koja uzrokuje botulizam – bolest koja paralizira mišiće i može biti fatalna. Injekcije botoksa djeluju poput malih otrovnih strelica koje privremeno blokiraju kemijske živčane signale upućene određenom mišiću ili žlijezdi reducirajući njihovu aktivnost. Iako je Američka agencija za hranu i lijekove dosad odobrila primjenu botoksa za samo neke probleme, poput poremećaja funkcije očnog mišića i mišića vrata, prekomjernog znojenja, bora na čelu, migrene, inkontinencije i slično, tvrtka Allergan koja proizvodi čuveni otrov posjeduje patente ili je predala zahtjeve za više od 90 novih, različitih primjena lijeka. No, nerijetko ga liječnici, naročito u SAD-u, koriste i za one svrhe za koje još nije odobren, kao što je spomenuti tretman protiv ćelavosti dr. Ouriana. Naime, botoks je tako široko prihvaćen u medicini, a i prisutan u popularnoj kulturi, da neki liječnici jednostavno ne smatraju da su neke nove (još službeno neodobrene) primjene zapravo eksperimenti. Ipak, iako su po život opasne komplikacije primjene botulinum toksina rijetke, smrtni slučajevi su zabilježeni. U nekim se, pak, slučajevima, otrov raširio s mjesta na kojem je ubrizgan uzrokujući ozbiljne probleme gutanja i disanja. S obzirom na to da je ipak riječ o otrovu, treba imati na umu da prekomjerne doze mogu izazvati probleme.

Budućnost botoksa

Kako bilo, budućnost botoksa nije nimalo tamna, naprotiv, očekuje se da će se zarada od njega u idućih pet do deset godina udvostručiti. Vodeći ljudi Allergana imaju velike planove pa tako rade na razvoju novih varijanti lijeka namijenjenih za tretiranje specifičnih ciljeva, kao što su, na primjer, receptori za bol, bez slabljenja mišićne funkcije. Njihovi zahtjevi za odobrenje primjene botoksa idu od onih za liječenje fibromialgije, čireva, poremećaja unutrašnjeg uha pa sve do liječenja problema maternice i povećane prostate.

Također, botulinum toksin tipa A odobrila je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) 2010. za primjenu u profilaktičkom liječenju kronične migrene, koje za cilj ima smanjenje broja napadaja, njihova intenziteta i potrebe za uzimanjem dodatnih lijekova.

U novije vrijeme botulinum toksin uspješno se koristi i u liječenju urgentne inkontinencije koja se, može opisati kao stanje preosjetljivog mjehura koji reagira učestalim osjećajem potrebe za mokrenjem iako u njemu nema one količine urina koja bi izazvala fiziološki nagon za pražnjenje.

Neurologija – najšire područje primjene

Botulinum toksin u neuroloških bolesnika koristi se najčešće za liječenje spazma koji je simptom različitih  poznatih i nepoznatih uzroka oštećenja mozga: kod osoba nakon moždanog udara, osoba s traumatskim oštećenjem  mozga i leđne moždine, osoba s oštećenjem mozga nakon upala, oboljelih od multiple skleroze, onih s oštećenjem mozga nakon operacije tumora mozga, osoba oboljelih od fokalnih distonija, blefarospazma, hemifacijalnog spazma, djece s dječjom cerebralnom paralizom i spazmom, osoba s kroničnom migrenom, sa strabizmom, s Parkinsonovom bolešću, osoba s hiperhidrozom…

Fotografije: Inmagine, Fotolia

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like