10 stvari koje su ženama bile zabranjene (ne tako davno)

Svi smo učili o tome kako su se žene (iz)borile za pravo glasa sad već davne 1920. No, jeste li znali da nam je puno toga što danas uzimamo zdravo za gotovo prije samo pedesetak godina još uvijek bilo zabranjeno?

Možda ne bi bilo loše sjetiti se ovog popisa idući put kad budemo režirali svoju fotku za Instagram, s najnovijom torbicom i najskupljim novim sandalama. Da se sjetimo da se zapravo nismo za to borili. To smo, naime, imali prije svega – kad smo bile samo ukrasi za muževe. Danas nam je namijenjeno toliko toga više.

Nismo smjele otvoriti račun u banci

Nismo smjele otvoriti bankovni račun sve do 1974., bar ne bez pristanka i nazočnosti muške odgovorne osobe.

Žene nisu smjele biti u poroti

Ovo se u prvom redu odnosi na Ameriku, jer mi i nemamo sustav porote, ali zato nije manje važno. U porotama su, dakle, sjedili isključivo muškarci sve do 1968. godine kad je država Mississippi napokon promijenila taj zakon.

Nismo smjele raditi odvjetnički posao

Iako su nam dopuštali da se odškolujemo i završimo pravo, sve do 1971. ženama je svatko mogao osporiti pravo da zastupaju klijenta u praksi.

Zabranjenje kontracepcijske pilule

Kontracepcijske tablete u SAD-u službeno su odobrene tek 1960., no i nakon toga u mnogim su državama još bile zabranjene.

Nije bilo prava na porodiljni

Čak i kad bi se uspjele zaposliti, žene bi najčešće izgubile posao kad bi ostale trudne. To je primijenjeno tek 1978. zakonom koji je ženama omogućavao povratak na isti posao nakon porodiljnog.

Dojenje u javnosti

Dojenje u javosti i dan danas nerijetko je kamen spoticanja i predmet mnogih rasprava, no još 60-ih godina bilo je i zakonom zabranjeno.

Sveučilišta zabranjena za žene

Najznamenitija svjetska sveučilišta, poput Harvarda, Yalea, Princetona, nisu jako dugo primala žene. Tu su lošu praksu tek 1969. prekinuli najprije Yale i Princeton, a onda 1971. i Harvard.

Zabranjene i vojne akademije

Prva studentica je na najpoznatiju svjetsku vojnu akademiju West Point kročila tek 1976. godine!

Sudjelovanje u maratonu

Najpoznatiji svjetski maraton, onaj u Bostonu, prvim je ženama odobrio sudjelovanje tek 1972.

Sudjelovanje u vojnim akcijama

Iako su im 1976. odobrili upis na vojnu akademiju, sve do 2013. (prije samo 4 godine!) žene nisu smjele sudjelovati u vojnim akcijama.

I astronauti su bili samo muškarci

Prva žena koja se pridružila NASA-i kao astronautkinja bila je Sally Ride, i to tek 1978. godine.

Za žene nisu bile ni hlače

Još 80-ih u mnogim su institucijama od žena zahtijevali da nose isključivo suknje na posao. Hlače su bile zabranjene.

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like