Najzdravija pasta za zube? Napravite je sami

Znate li koliko se otrovnih, kancerogenih sastojaka nalazi u kozmetici, osobito u pastama za zube? U industrijske paste, kao i u većinu industrijski proizvedene kozmetike, dodaju se razni sastojci koji im omogućuju trajnost, dodaju se razne boje, mirisi, a nismo ni svjesni koliko mogu narušiti zdravlje.

Najčešći štetni sastojci pasti za zube su fluor, koji je izuzetno toksičan, te natrijev lauril sulfat koji je dokazano kancerogen. To je deterdžent koji se dodaje u paste radi boljeg pjenjenja, a također se smatra da pri dugotrajnoj upotrebi uništava mozak, srce oči i pluća. U paste se često dodaje i saharin, umjetni zaslađivač. Dugoročnim korištenjem kozmetike i pasti prepunih kemikalija narušavamo zdravlje te polako, ali sigurno vodimo organizam u neravnotežu i bolest.

Usna šupljina je obložena vrlo propusnom, osjetljivom sluznicom, a svi sastojci iz pasti za zube preko zubnog mesa ulaze direktno u krvotok. Većina pasti za zube, osim vode, sadrži abrazive, vezivne tvari koje stvaraju pjenu, humektante, deterdžente, arome, boje, konzervanse i fluorid, a dobar dio tih sastojaka poprilično je toksičan.

Naravno, pastu za zube nećete jesti niti gutati, ali uzmete li u obzir da sluznica u usnoj šupljini ima učinkovitost apsorpcije čak 90 posto, možda ćete razmisliti o odabiru zubne paste s manje štetnih, a više prirodnih sastojaka. Tim više što je ona samo pomoćno sredstvo za održavanje zdravlja zuba, dok su temelj oralnog zdravlja ipak pravilno četkanje, upotreba zubnog konca i redoviti odlasci stomatologu.

Kako napraviti svoju pastu

Zubnu pastu koristimo svakodnevno i stoga je iznimno važno da bude prirodna. Zašto ih kupovati u dućanu kada se brzo, lako, jednostavno i prilično povoljno mogu napraviti kod kuće. Prirodne paste peru zube temeljito, osiguravaju svjež dah, a budući da nemaju nikakvih sumnjivih sastojaka, mogu ih koristiti i djeca.

Osnovni sastojci prirodnih pasti za zube

Neem prah

Glina: upija toksine, nečistoće i teške metale iz usne šupljine. Bogata je mineralima, jača zube i desni

Soda bikarbona: koristi se za pranje zuba stoljećima. Nježno polira zube i prirodno ih izbjeljuje. Uklanja mrlje sa zuba

Stevija: učinkovito djeluje protiv karijesa te ima antibakterijski učinak

Ljekovite biljke u pastama za zube

Paprena metvica: ima antibakterijska i antiseptička svojstva, ublažava bol. Izuzetno je korisna kod upala i infekcija zuba i desni

Kadulja: prirodno izbjeljuje zube

Neem: gorak prah koji sprečava širenje streptokoka na površini zuba, prevenira karijes, ublažava paradontozu i gingivitis i osvježava usnu šupljinu, sprečava loš zadah

Kako pravilno prati zube

Minimalno dvije minute, dvaput dnevno i ne prejako četkati. Četkicu držati pod kutem od 45 stupnjeva, četkati gore-dolje zahvaćajući i desni. Unutarnju stranu zuba četkati držeći četkicu vertikalno. Važno je očistiti i jezik kako bi se uklonile bakterije. Jezik se čisti posebnom metalnom napravom koja se može kupiti u ljekarnama, a ako je nemate, može poslužiti i žlica. Povlačite je od korijena jezika prema vrhu.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like