Lagom: švedska filozofija života

Tek što smo čuli za danski koncept dobrog življenja – hygge, s trona ga skidaju Šveđani predstavljajući nam lagom – odnosno ni previše, ni premalo.

Izraz lagom nastao je iz fraze “lagom är bäst”, koja bi u prijevodu značila “baš taman”, a najbolje opisuje većinu švedskih domova i  označava ravnotežu kojoj bismo trebali težiti ne odričući se onoga što volimo, ali ne nanoseći pritom štetu planetu.

Skandinavci su već dugo osviješteni u zelenom načinu života i svjesni su da i najmanji osobni doprinos očuvanju planeta u konačnici puno znači. Ovo je 5 njihovih pravila kojima ćete i vi živjeti Lagom:

  1. Perete li rublje na 30 stupnjeva, uštedjet ćete mnogo struje iskoristive za nešto drugo.
  2. I gašenje svjetla na samo nekoliko sekundi, kad vam svjetlo nije potrebno, uštedjet će dosta energije.
  3. Smanjite korištenje plastičnih vrećica na minimum: za njihovu je razgradnju potrebno i više od 100 godina.
  4. Struju ćete uštedjeti i gašenjem svih uređaja kad nisu u funkciji – ne ostavljajte ih u stand by modu.
  5. Svaki stupanj manje na grijalici smanjit će račune za struju i uštedjeti, kad se sve zbroji, puno više energije nego što mislite.
  6. Dovoljne su i male promjene, ne morate odmah biti revolucionar u borbi za planet.
  7. Odvajajte i reciklirajte otpad.

Lagom filozofiju prigrlio je i veliki švedski proizvođač namještaja Ikea. Štoviše, Ikea je pokrenula trogodišnji projekt “Live Lagom” u sklopu kojeg će educirati ljude o prednostima korištenja održivih izvora energije kojima je cilj, osim uštede energije, smanjenje negativnog učinka na cijeli planet.

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like