Sva ljekovita svojstva đumbira

Očigledno je đumbir sastojak koji bi trebalo mnogo više koristiti. Dok se u tradicionalnoj kineskoj i ajurvedskoj medicini stoljećima koristi, kod nas nije toliko popularan – ali bi trebao biti zbog toga što ima mnogo zdravstvenih prednosti.

Umanjuje bol

Đumbir sadrži sastojke koji smanjuju upale i “isključuju” sastojke koji uzrokuju bol u tijelu. Naravno, ako imate neku kroničnu bolest, trebali bi razgovarati s liječnikom o nekom dugoročnijem rješenju.

Liječi iritiranu kožu

Ukoliko vam jači zimski vjetar stvara probleme na koži, zaliječite je tako što ćete unositi više đumbira. Antiupalna svojstva đumbira mogu umiriti crvenu, iritiranu kožu.

Iako nijedan sastojak sam po sebi nema moć da zaštiti od opake bolesti, đumbir sadrži mnogo antioksidansa koji zajedno štite tijelo od raka.

Pomaže da izgledate mlađe

Vjerojatno ste vidjeli da na mnogim kremama piše da su bogate antioksidansima, i postoji dobar razlog za to! Istraživanja pokazuju da antioksidansi pomažu koži da se zaštiti od slobodnih radikala (zagađenja i UV zračenja, na primjer), koji inače ubrzavaju starenje i štete koži.

Đumbir, odnosno antioksidansi pomažu da se održi proizvodnja kolagena, što je važno da koža bude glatka i elastična.

Ubrzava probavu

Šalica čaja od đumbira pomoći će da brže ispraznite želudac. Također, umirit će želudac i spriječiti nadutost i plinove.

Smanjuje mučninu

Bez obzira na to da li je riječ o mučnini uslijed mamurluka ili loše podnosite vožnju, recimo, đumbir može pomoći – kao i kod mučnine u trudnoći.

Smanjuje loš kolesterol

Đumbir smanjuje nivo lošeg kolesterola, smanjujući rizik od srčanih bolesti. Nedavno je i studija to potvrdila, pokazujući da oni koji su konzumirali tri grama đumbira (oko pola žličice) tri puta dnevno imali su niži nivo kolesterola.

Štiti od kardiovaskularnih bolesti

Đumbir spriječava stvaranje krvnih ugrušaka, smanjujući rizik od srčanih bolesti i infarkta. Ukoliko već pijete neke od lijekova za razrijeđivanje krvi, trebali bi se konzultirati s liječnikom oko konzumiranja đumbira.

Jača imunitet

Sastojci koji se bore protiv upala u tijelu imaju i antimikrobna i antigljivična svojstva, pomažu u borbi protiv infekcija i jačaju imunitet.

Evo napitka za brži oporavak i jačanje imuniteta: šalica tople vode u koju ćete dodati dvije žličice naribanog đumbira, sok polovice limuna, pola žličice meda.

Ublažava menstrualne grčeve

Ako se svakog mjeseca grčite od bolova, đumbir je jedan od najboljih prirodnih lijekova za to. Pomaže kod mnogih upalnih procesa, pa menstrualne bolove i grčeve ublažite čajem od đumbira.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like