Ako pokušavate napraviti nešto dobro za sebe, nemojte odmah zagristi previše. Kad sebi postavimo zadatak koji graniči sa nemogućim, kao što je recimo potpuna promjena načina prehrane, pristup vježbanju, pa i pogleda na svijet praktično preko noći, malo je vjerojatno da ćemo uspijeti u toj namjeri.
Sjećate se koliko ste puta sebi rekli gotovo je, od ponedeljka neću više ‘ni liznuti’ slatko, tijesto, mlijeko ili već nešto slično? A sjećate se, vjerojatno, i koliko puta ste u tome istrajali… do utorka u najboljem slučaju.
Zar ne bi bilo bolje da umjesto toga pobijedite? Možete, nije čak ni teško. Važno je samo da promijenite pristup. Fokusirajte se na ono što bi trebali uvesti u svoju prehranu, umjesto na ono što bi trebalo izbaciti.
Doručkujte žitarice koje imaju visok sadržaj vlakana
Većina odraslih osoba tijekom dana unese samo polovicu potrebne količine vlakana. A vlakna su višestruko korisna, snižavaju kolesterol, poboljšavaju probavu, a brzo nas i zasite, tako da je manja vjerojatnost da ćete se prejesti. Kad birate žitarice, gledajte da po porciji imaju između tri i pet grama vlakana. I neka budu integralne.
Neka vam voće bude pri ruci
Zdjelica sa voćem treba imati počasno mjesto u vašoj kuhinji, a drugo… voće kao što su kruške ili jabuke operite odmah, prije nego što ih stavite na vidno mjesto. Veća je vjerojatnost da ćete voćku pojesti u prolazu ako vam je na oku i ako je oprana, tako da vas lijenost neće spriječiti u namjeri da se hranite zdravije. Ako uvedete pravilo da svakog dana pojedete porciju voća, unosit ćete više vitamina, zdravih vlakana i važnih nutrijenata koji vaš imunitet čine snažnijim!
Birajte povrće koje se brzo i lako priprema
Ako ste početnik u zdravoj prehrani, dobar izbor su i smrznute polu-gotove opcije: grašak, brokula, mahune… Spremaju se brzo, a unosite sve korisne nutrijente.
Odredite jedan dan u tjednu kada ćete jesti ribu
Ako niste sigurni kako je pripremiti, nemate vremena ili vam se ne da, i smrznuti fileti oslića ili nešto slično su dobar prvi korak. Dopast će vam se, pa ćete se vjerojatno ubrzo usuditi i eksperimentirati i isprobavate nove recepte. Ali, ribu uvijek pripremajte u pećnici, na papiru za pečenje, tako da dodate samo kap, dvije maslinovog ulja.
Fotografije: Shutterstock