Tjedan osteoporoze: rezervirajte termin za pregled!

Od  17. do 23. 10. 2016. Farmacia će obilježiti Tjedan borbe protiv osteoporoze, u sklopu kojeg se na pet Farmacia lokacija organizira besplatno UZV mjerenje gustoće kostiju s Hrvatskim društvom za osteoporozu.

Osteoporoza je gubitak gustoće i mineralnog sadržaja kosti koji dovodi do povećanog rizika od koštanih lomova. Ubraja se u 5 najučestalijih kroničnih bolesti, može se prevenirati i odgoditi uz pravovremene savjete o odgovarajućem načinu života i terapijske intervencije.

Znakovi koji mogu ukazivati na ovu bolest su bolovi u donjem dijelu leđa, gubitak na visini i pogrbljenost. Najteže su posljedice osteoporoze prijelomi kralježaka i kuka koji nastaju i na najmanju traumu. Svakih 30 sekundi u Europi se dogodi jedan osteoporotični prijelom.

Oko polovice bolesnika s prijelomom kuka u prvoj godini nakon prijeloma ima značajno smanjenje fizičke sposobnosti, oko 25% njih zahtijeva dugotrajnu kućnu njegu, oko 19% ih zahtijeva smještaj u ustanovama stacionarnog tipa. Sve zajedno bitno utječe na smanjenje kvalitete života, a u prilog ozbiljnosti problema govore američki podaci koji kažu da će 15 do 30 posto osoba koje su imale prijelom kuka preminuti u godini koja slijedi (Keene GS, BMJ 1993) zbog komplikacija nastalih dugotrajnim ležanjem.

Čimbenici rizika za razvoj osteoporoze i prijeloma kako njezine posljedice na koje možemo utjecati:

  • pušenje
  • prekomjerno uživanje alkohola i kave
  • dugotrajni niski unos kalcija, D vitamina i bjelančevina
  • indeks tjelesne mase (BMI) < 19
  • nedostatak estrogena
  • učestali padovi
  • nedostatna i neprimjerena tjelesna aktivnost

Liječenje osteoporoze podrazumijeva povećan unos kalcija u organizam u dnevnim dozama 1000-1500 mg. Važno je napomenuti da je ukupnu dnevnu dozu kalcija, koja je preporučena pacijentu, potrebno raspodijeliti u više manjih doza tijekom dana budući da tijelo nije u mogućnosti iskoristiti više od 500 mg kalcija odjednom. Kalcij se u dodacima prehrani nalazi u obliku soli – kalcij  citrata, kalcij glukonata ili kalcij karbonata. Svi oblici nemaju jednaku iskoristivost u organizmu i najbolja iskoristivost se postiže uzimanjem kalcij citrata. Preporuka je uzimati dodatak prehrani koji sadrži kalcij nakon obroka, po mogućnosti večernjeg.

Uz kalcij koji je gradivni dio naših kostiju, iznimno je važan i vitamin D koji pospješuje kalcifikaciju kostiju povećavajući apsorpciju kalcija i fosfata u crijevima te ubrzava mineralizaciju kostiju. Uobičajena preporučena dnevna doza vitamina D je 800 I.J.

Razlozi velike pojavnosti nedostatka vitamina D u žena u postmenopauzi posljedica su nedovoljne izloženosti suncu, upotrebi zaštitnih sredstava za sunce sa visokim zaštitnim faktorom, smanjenog unosa vitamina D hranom te smanjena sposobnost sinteze vitamina D u koži kao posljedica starenja. Sunčanje je glavni izvor vitamina D i osigurava većinu dnevne tjelesne potrebe, ovisno o godišnjem dobu, trajanju sunčanja, zaštiti i pigmentaciji.

Prilikom odabira dodatka prehrani savjetujte se sa svojim ljekarnikom!

Od  17. do 23. 10. 2016. Farmacia će obilježiti Tjedan borbe protiv osteoporoze, a za 5 lokacija koje su navedene u tablici dogovoreno je besplatno UZV mjerenje gustoće kostiju s Hrvatskim društvom za osteoporozu.

Rezervirajte svoj termin u ljekarni i provjerite svoj rizik od razvoja osteoporoze!

datum lokacija termin
17. 10. ponedjeljak Sveti Duh 73

tel. 01 3745 032

10-15 h
18. 10. utorak Bjelovar, Mihanovićeva 8

tel. 043 220 846

10-15 h
19. 10. srijeda Samobor, Gajeva 35

tel. 01 3323 733

10-15 h
20. 10. četvrtak Božidara Magovca 47

tel. 01 6602 783

10-15 h
21. 10. petak Trakošćanska 30

tel. 01 3097 760

10-15 h

 

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like