Tjedan borbe protiv osteoporoze u Farmaciji

I ove godine od 16. do 21. 10. 2017. Farmacia obilježava Tjedan borbe protiv osteoporoze. U tom razdoblju u svim ljekarnama Farmacia i specijaliziranim prodavaonicama Dietpharm kalcij citrat + vitamin D bit će na popustu od 20%.

U sklopu Tjedna borbe protiv osteoporoze u odabranim Farmacijama pritom će se, u suradnji s Hrvatskim društvom za osteoporozu, moći besplatno ultrazvučno izmjeriti gustoća kostiju.

Mjerenje će se provoditi na sljedećim lokacijama:
  • Zagreb, Sveti Duh 73 (tel. 01/3745-032), 16. 10., 10-15 h
  • Bjelovar, Mihanovićeva 8 (tel. 043/220-846), 17. 10., 10-15 h
  • Samobor, Gajeva 35 (tel. 01/3323-733), 18. 10., 10-15 h
  • Zagreb, Božidara Magovca 47 (tel. 01/6602-783), 19. 10., 10-15 h
  • Zagreb, Trakošćanska 30 (tel. 01/3097-760), 23. 10., 10-15 h

Molimo rezervirajte svoj termin u najbližoj ljekarni na navedene brojeve telefona.

Na svim navedenim lokacijama u spomenutim terminima također vrijedi popust od 20% na Dietpharm kalcij citrat + vitamin D.


Što je u stvari osteoporoza?

Osteporoza je gubitak kalcija i fosfora iz kostiju. Karakterizira je smanjenje gustoće koštanog tkiva. Takve kosti postaju manje otporne na opterećenja i napore i sklone su pucanju.

Najveći rizik koji osteoporoza nosi velika je opasnost od prijeloma kostiju. Najčešće stradavaju vrat bedrene kosti, kralješci u donjem dijelu grudne kralježnice ili početni lumbalni kralješci te palčana kost.


Za sigurnu treću dob

Dakle, što činiti? Odgovor je u prevenciji, kažu liječnici. Osnovno je da važne pretrage, poput mjerenja gustoće kostiju, postanu dio rutine normalnih kontrola. Zbog istog je razloga potrebno ulagati u vlastitu koštanu imovinu, sve od djetinjstva, i potruditi se da je sačuvate prihvaćenjem zdravih stilova života. Konkretno, to znači ulagati u pravilnu prehranu, kretanje, pametnu uporabu lijekova, osobito u razdoblju menopauze.

Prva predrasuda koja se mora srušiti je ona prema kojoj se protiv osteoporoze moramo boriti prehranom bogatom kalcijem i vitaminom D samo u rizičnom razdoblju, dakle od menopauze nadalje. Ta se navika mora usvojiti u djetinjstvu i razdoblju adolescencije. Unutar druge i treće dekade života doseže se vrhunac u koštanoj masi i, samo ako je taj rezultat optimalan, može se računati na dobar kapital i u sljedećim godinama te na ulazak u razdoblje menopauze s većom zaštitom.

Estrogeni jamče čvrst kostur

Estrogeni su hormoni koji omogućuju ženama da se osjećaju dobro u svakoj životnoj dobi. Odlučujući su, kao uostalom i androgeni hormoni za muškarce. Nije, naime, točno da muškarci ne obolijevaju od osteoporoze. Oni obolijevaju kasnije zato što je testosteron, za razliku od estrogena, puno dulje prisutan u tijelu.

Kada ponestane spolnih hormona, organizam, koji se mora opskrbiti kalcijem neophodnim za život, uzima kalcij iz kostiju čime one slabe. Unos kalcija kroz prehranu nije dovoljan da nadoknadi gubitak.

U ovom slučaju mogu pomoći suplementi koji nadoknađuju nedostatak kalcija u organizmu te estrogenske terapije koje daju odlične rezultate. Međutim, ponekad se estrogenska terapija ne može provoditi dugo. Tada se mora pribjeći drugim metodama liječenja, npr. bifosfonatima koji služe upravo za održavanje koštane mase, bez hormonskih učinaka. Među novijim rješenjima su i tzv. selektivni modulatori receptora estrogena koji se suprotstavljaju osteoporozi, a preporučuju se u naprednoj menopauzi.

Fotografija: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like