Sunčane naočale i zimi? Obavezno!

Zimsko sunce jednako je štetno kao i ljetno i opasne UV zrake prijete na svakom koraku. Iako je hladnije i sunčeve zrake nisu tako intenzivne, ipak mogu ozbiljno oštetiti oči.

Opasne ultraljubičaste (UV) zrake mogu utjecati na razvoj raznih očnih bolesti povezanih sa starenjem, poput očne mrene i makularne degeneracije, a posebno se opasne na snijegu. Naime, snijeg je reflektivna površina, prema procjenama čak se do 85 posto sunčevih UV zraka reflektira od njegove površine i upravo zbog toga u vrlo kratkom roku UV zrake mogu privremeno oštetiti oči, pa čak uzrokovati fotokeratitis ili snježnu sljepoću, koja je posebno velik problem za ljubitelje snježnih radosti. To je upala koja se javlja u rožnici oka.

Simptomi mogu biti različiti, od crvenog i suznog oka pa sve do jače boli, osjećaja pijeska u očima i otekline kapaka tako da se oko potpuno zatvori. U vrlo teškim slučajevima snježno sljepilo može uzrokovati trajan gubitak vida. Sve te opasne bolesti najbolje se mogu spriječiti ograničenim izlaganjem UV zrakama i nošenjem kvalitetnih sunčanih naočala s antirefleksnim slojem ili poraliziranih naočala koje potpuno blokiraju UV zračenje. Ako niste sigurni da naočale zadovoljavaju sve uvjete za potpunu zaštitu očiju, to se može provjeriti instrumentom – spektrometrom u svim bolje opremljenim optičkim dućanima.

Važna stopostotna UV zaštita

Ljudi su često u dilemi koju boju stakla sunčanih naočala izabrati. Boja plastike naočalne leće manje je važna, puno je važnije da imaju stopostotnu UV zaštitu. Cijena sunčanih naočala također je važna jer dijelom ukazuje na kvalitetu naočalne leće i okvira, tako da očima nikako neće pomoći jeftine kopije s tržnica. Prednost treba dati modelu sa stopostotnom UV zaštitom, a naočale valja kupovati u provjerenim optičkim centrima. Zaštita očiju od sunca važna je u svakoj dobi. Djeca su posebno osjetljiva na pretjerano izlaganje UV zrakama jer osim što provode više vremena na otvorenom od odraslih, njihove leće propuštaju 70 posto više svjetlosti nego leće odraslih. Sigurno je da su zbog opasnih UV zraka sunčane naočale nužna zaštita očiju cijele godine i neka vam nošenje naočala postane navika, a toj navici od malih nogu učite i svoju djecu.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like