Sada ni bijelo meso ne valja?!

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da za nivo kolesterola u krvi nikakvu razliku ne radi da li ćete jesti crveno ili bijelo meso, iako smo godinama slušali da je bijelo meso najbolji izbor.

Utjecaj prehrane u kojoj je crveno meso zastupljenije, na kardiovaskularne bolesti ovim nije pobijen, ali što se konkretno kolesterola tiče, isto vam je – jeli biftek ili pileće bijelo.

Što možete učiniti? Pa… znanstvenici kažu da bi najpametnije bilo da dominantan izvor proteina budu povrće, mliječni proizvodi i mahunarke.

U istraživanju je sudjelovalo više od 100 zdravih muškaraca i žena, starosti između 21 i 65 godina, koji su bili podijeljeni u dvije grupe, prva se hranila namirnicama bogatim zasićenim mastima, a druga namirnicama koje su dobri izvori nezasićenih masti.

Zatim su dobrovoljci podvrgnuti testu tri dijete: prva je bila zasnovana na crvenom mesu, druga na bijelom, a treća nije uključivala meso uopće.

Svaka od ovih dijeta trajala je četiri tjedna, a između njih bio je predviđen i period oporavka, tijekom kojeg su se ispitanici hranili na uobičajeni način, a prije svake faze ispitanicima je vađena krv.

Crveno meso u ovom slučaju bila je pretežno junetina, dok je izvor bijelog bila piletina.

Analize uzoraka krvi pokazale su da pozitivan utjecaj na zdravlje ima prehrana zasnovana na biljnim izvorima proteina, dok na nivo kolesterola na identičan način utječu crveno, odnosno bijelo meso.

U studiji se navodi da nisu pronađeni dokazi koji bi išli u prilog bijelom mesu, nauštrb crvenog, i da su opće preporuke da se prehrana zasniva pretežno na namirnicama biljnog porijekla.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like