Ronjenje? Isprobajte, nećete požaliti

Na prvi pogled ronjenje možda ne ostavlja dojam energetski zahtjevnog ili intenzivnog sporta. Osim što itekako pomaže da održite tijelo u dobroj formi, ronjenje donosi i cijeli niz drugih dobrobiti za zdravlje.

Poboljšava kondiciju

Redovito ronjenje, makar samo tijekom ljetovanja, poboljšava opću tjelesnu spremu. Kao i kod plivanja, i ovdje vrijedi da je svaka aktivnost u vodi vrlo učinkovita zbog prirodnog otpora koji voda pruža našem tijelu. Dovoljno je reći da se u sat ronjenja može potrošiti čak 500 kalorija, što ronjenje čini jednako učinkovitim za održavanje linije kao i vrijeme provedeno u teretani. Uz to, ronioci moraju biti spremni podnijeti teret ronilačke opreme, i to ne samo u vodi nego i dok su još na tlu ili na palubi broda. Drugim riječima, baveći se ovim sportom, svakodnevno ćete poboljšavati tonus mišića u leđima i nogama. A veći tonus i snaga mišića u leđima osiguravaju manji pritisak na kralježnicu te smanjuju rizik za pojavu bolova u leđima. Zahvaljujući ronjenju i stopala postaju fleksibilnija i snažnija jer se njima služite za “guranje” tijela kroz vodu.

Disanje kao meditacija

Duboko disanje je jako važno u ronjenju jer se korištenje kisika mora optimirati kako bi se ispod površine moglo provesti što više vremena. A takvo duboko, smireno disanje pridonosi postizanju unutrašnjeg mira te smanjuje rizik od problema s plućima. Poput disanja tijekom meditacije, sporo i duboko disanje za vrijeme ronjenja djeluje umirujuće i opušta te omogućuje roniocu da se usredotoči na okolinu pod vodom umjesto da razmišlja o brigama i problemima koji ga muče u svakodnevnom životu. Stoga je ova aktivnost izuzetno korisna za smirivanje i uravnoteženje živčanog sustava, poboljšanje koncentracije te za smanjenje stresa. Samim time pozitivno djeluje i na raspoloženje te sprečava gomilanje depresivnih misli.

Donosi nova iskustva

Bavljenje ronjenjem uključuje i boravak na suncu, a to organizmu jamči dovoljnu količinu vitamina D koji, uza sve ostale dobrobiti, poboljšava apsorpciju kalcija te time pridonosi jačanju kostiju. Osim toga, potiče i lučenje endorfina, hormona koji popravlja raspoloženje. Uostalom, ronjenje je povezano s putovanjima i novim iskustvima: upoznat ćete druge kulture, vidjeti nove stvari, osjetiti nove mirise i okuse, a usput ćete upoznati i nove ljude sa svih strana svijeta s kojima ćete dijeliti strast prema ronjenju.

Iscjeljujući učinak vode

Voda oduvijek ima iscjeljujući i umirujući učinak na ljude. Čak i samo promatranje riba u akvariju djeluje opuštajuće na um. Usporedite li to sa stvarnim bivanjem u podvodnom ambijentu, steći ćete predodžbu koliko je taj umirujući učinak moćniji prilikom ronjenja. Zbog toga roniocima nikada nije dosta ronjenja i uvijek imaju potrebu za novim uronima: vrlo jednostavno, ronjenje je idealan način za opuštanje i zaboravljanje na svakodnevni stresni život i obaveze. Osim toga, kad zaronite, svjesni ste da ste prepušteni milosti i nemilosti podvodnih struja, a predavanje tim prirodnim silama trenutačno smiruje tijelo i omogućava mu da lagano pluta kroz vodu prirodno se prilagođavajući okruženju. Stvara se dojam kao da ste stopljeni s podmorskim biljnim i životinjskim svijetom.

Dodir s prirodom

Povezivanje s podmorskim životom dobrobiti za zdravlje podiže na sasvim novu razinu. Baš kao što se vlasnici kućnih ljubimaca osjećaju dobro kad se druže sa svojim životinjama, interakcija s morskim životinjama roniocima pruža nezaboravne osjećaje užitka, istraživanja, čuđenja… Osjećaj ugode i sreće dodatno se pojačava kad se prilikom ronjenja naiđe na životinjske vrste koje su nam naročito zanimljive ili simpatične, poput kornjača ili dupina. Osim toga, boravak u podmorskom okruženja povećava osviještenost o važnosti očuvanja okoliša: postajete svjesni da tisuće oblika života pod morem ovise o čistoći vode, a to vas tjera da budete ekološki osviješteni i u svakodnevnom životu.

Pozitivan učinak na društveni život

Ronjenje podrazumijeva da morate naučiti biti odgovorni, ne samo prema sebi nego i prema vašim suputnicima pod morem kako biste uzajamno pazili jedni na druge. Također je važno naučiti kako zadržati mir u svakom trenutku pod vodom, a ta vještina poslije može biti od velike pomoći u suočavanju sa stresnim situacijama u svakodnevnom životu. Osim toga, roneći ćete upoznavati vrlo različite ljude s kojima ćete dijeliti istu ljubav prema ronjenju. Na taj način lakše ćete sklapati prijateljstva jer ćete s tim ljudima dijeliti uzbuđenje i užitke boravka ispod površine, a to će vas čvrsto povezati.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like