Proljeće je stiglo, pridružite se kolonama svjetskih trkača za dobrim izgledom

jogging

Mršavljenje je glavni razlog zbog kojeg većina počinje trčati. Kao jednom od najzahtjevnijih fizičkih aktivnosti trčanjem se, naime, vrlo brzo i učinkovito troše kalorije i gube kilogrami. Osoba tjelesne težine oko 75 kilograma potroši oko 100 kalorija na svakih kilometar i pol. A budući da se trčanjem vrlo brzo povećava mišićna masa, to pridonosi ubrzanju metabolizma, što znači da ćete i u stanju mirovanja trošiti više kalorija nego prije. Trčanje povećava postotak enzima koji u tijelu razgrađuju masnoću, tako da trčite li redovito, nakon otprilike tri mjeseca na dijete možete zaboraviti. Također, sprečava pretjeranu potrebu za slatkim jer snižava razinu inzulina u krvi. Hranite li se uz to zdravo, vrlo ćete brzo primijetiti značajne pomake na svom fizičkom izgledu, ali i na raspoloženju.

Blažena trkačka omamljenost

Istraživanja su pokazala da trčanje ima nevjerojatne pozitivne učinke na zdravlje te da smanjuje rizik obolijevanja od cijelog niza bolesti, počevši od najobičnije prehlade do raka. Trčanje je jedna od najboljih aerobnih aktivnosti za opću fizičku kondiciju, a posebno za zdravlje srca i pluća. Ono pomaže u održavanju pravilne cirkulacije i opskrbe svih dijelova tijela odgovarajućom količinom krvi i kisika. Dokazano je da dobra cirkulacija smanjuje rizik od srčanog udara.

Uz to, poput ostalih oblika fizičkih aktivnosti, trčanje je vrlo učinkovito u oslobađanju od stresa i napetosti. Pokazalo se čak da može pomoći u poboljšanju blagih oblika depresije. Osobe koje redovito trče znaju za takozvanu “trkačku omamljenost” – ugodnu i za psihu blagotvornu kombinaciju osjećaja lagane euforije, unutrašnjeg zadovoljstva i bistre glave kakva se postiže nakon dužeg trčanja.

Također, brojna su istraživanja pokazala da su zdrave osobe koje svakodnevno trče općenito sretnije i zadovoljnije od onih koji to ne čine. Osim toga, dokazano je i da joggeri imaju puno više energije te da su puno kreativniji u odnosu na one koji se ne bave trčanjem.

I još nekoliko boljitaka koje pruža ova aktivnost – poboljšava kondiciju te općenito izdržljivost i otpornost organizma te povećava gustoću kostiju, što ga čini odličnom zaštitom protiv osteoporoze. No, iako je riječ o izuzetno zdravoj i korisnoj fizičkoj aktivnosti, prije nego što se počnete aktivno njome baviti, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Ubrzavajte postupno

Optimalno je trčati tri do pet puta tjedno po 30 minuta, iako mnogi stručnjaci savjetuju svakodnevno treniranje. Imajte na umu da je 15 minuta trčanja na dan dovoljno da vam se znatno poboljša zdravlje. 30 minuta redovitog i pravilnog trčanja čini čuda, pogotovo za imunološki sustav.

Ako tek počinjete, oprezno. U maratonca se ne trebate prevoriti preko noći. Svoje mišiće, zglobove, pluća, srce privikavajte na napore postupno. Velika greška početnika u svim sportovima je pretjerivanje s brojem kilometara. Dužina pretrčanog puta mora vam biti važnija od brzine. Za početak možete izabrati formulu: minuta trčanja – minuta hoda. A prije početka joggiranja dobro je mišće zagrijati laganim trčkaranjem ili napraviti vježbe zagrijavanja. Zagrijani će mišići lakše i bolje obavljati svoj posao, a opasnost od ozljeda znatno će se smanjiti. A morate znati da trčanje nije nimalo bezazlen, nego zapravo vrlo opasan sport. I svakako nabavite tenisice čiji potplati imaju dobru amortizaciju.

Jelovnik za rekreativce

Za sve fizičke aktivnosti, pa tako i za trčanje, vrijedi da se nikad ne trči natašte niti punog želuca. Najbolje je glavni obrok pojesti 1 do 2 sata prije trčanja. Trebao bi sadržavati ugljikohidrate (tjestenina, kruh ili žitarice), koje postupno oslobađaju energiju, osiguravajući organizmu opskrbu energijom na dulje vrijeme. Za vrijeme trčanja, kao i kod bilo kojeg zahtjevnog vježbanja, organizam zbog znojenja i isparavanja gubi puno tekućine koju treba nadoknaditi vodom, nezaslađenim voćnim sokovima ili posebnim slanim, energetskim napicima. Za vrijeme trčanja važno je piti, bez obzira na to osjećate li žeđ, jer kada se žeđ osjeti, to je već znak da je počela dehidracija.

Sportski outfit

Trendseterice, ovaj put glavni kriterij mora biti udobnost, u suprotnom trčanje može postati mnogo napornije nego što je to potrebno. Ako je toplo, dobro je odjenuti kratke hlače, ali ne prekratke kako ne bi pritiskale i trljale unutrašnjost bedara i izazivale crvenilo. Za gornji dio dovoljna je obična pamučna majica kratkih rukava (T-shirt) ili majica od modernih sintetičkih vlakana, koja ne upija znoj, ali omogućuje normalno isparavanje kože. A za trčanje u večernjim satima treba se odjenuti slojevito kako biste mogli skinuti neki od slojeva kad vam postane vruće. Preko majice dovoljno je obući pamučnu felpu koja zadržava toplinu, ali koža u njoj diše.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like