Dok se može hodati, može se i rolati

rolanje

Rolanje je izuzetno zdrava sportska aktivnost, vrlo popularna u mnogim zemljama svijeta. Neke statistike govore i da je jedan od najsigurnijih sportova, iako možda na prvi pogled ne izgleda tako, jer u rolanju ima manje ozljeda nego u biciklizmu ili trčanju. Rolanjem se mogu baviti svi: djeca već od navršene treće godine, kao i starije osobe. Ljubitelji ovog sporta kažu: Dok god se može hodati, može se i rolati.

To je vrlo zabavan sport u kojem je cijelo tijelo u pokretu. U rekreativnom smislu, rolanje je prvenstveno aerobna aktivnost tijekom koje se aktivira velik broj mišićnih skupina. Najviše se učvršćuju mišići na leđima, trbuhu, nogama, stražnjici i bedrima, posebno unutarnji mišići natkoljenice. Nije nevažna ni činjenica da rolanje pomaže u razvijanju osjećaja ravnoteže. Tijekom rolanja podižu se tjelesna izdržljivost i kondicija, vježba se pravilno disanje, a popravlja se i držanje tijela, što je gotovo jednako važno za lijep izgled kao i vitka linija.

Kalorije izgaraju, tijelo se učvršćuje

I što je najbolje, rezultati se postižu vrlo brzo: samo dva rolanja tjedno od po minimalno pola sata dovoljno je da kroz mjesec dana pospješite tjedno izgaranje kalorija i učvršćenje mišića. Prilikom rolanja umjerenim tempom intenzitet vježbanja je puno jači nego što roler osjeća. Efekt treninga kada rolate umjerenim tempom jednak je kao da intenzivno trčite ili vozite bicikl.

Pri srednjem intenzitetu rolanja troši se otprilike jednako kalorija koliko i pri trčanju, a tijekom jačeg intenziteta i više. Osoba težine od 60 do 70 kilograma za samo pola sata može sagorjeti oko 560 kalorija. No želite li postići trajnije rezultate, ubrzati metabolizam i smršavjeti, budite uporni i rolajte svaki drugi ili treći dan po sat vremena.

Dodatna motivacija bit će vam to ćete već za nekoliko tjedana vidjeti odlične rezultate: kilogrami će se početi topiti, mišići na natkoljenicama i bedrima te stražnjici i donjem dijelu leđa će se zategnuti, a fizička kondicija će se osjetno poboljšati.

Izbjegnite ozljede

Usvajanje navedenih pravila smanjit će mogućnost ozljeda koje se mogu dogoditi, baš kao i u svakom drugom sportu. Najčešće se radi o ogrebotinama i modricama, a uglavnom se događaju iz dva razloga:

Oko 66 posto svih ozljeda tijekom rolanja nastaje uslijed spontanog gubitka ravnoteže i naleta na prepreke na asfaltu kao što su lišće, grančice, raskopan asfalt i slično. Često se ljudi ozljede kada pokušaju sami naučiti rolati bez zaštitne opreme.

Međutim, nije samo važno prilagoditi brzinu rolanja kako biste izbjegli nezgodan pad ili sudar s drugim rolerom, što može uzrokovati traumu. Kako bi se to izbjeglo važna je priprema te biranje kvalitetnih terena za rolanje. Kondicija se postiže postupno, a s njome i koordinacija pokreta, fleksibilnost i izdržljivost. Prije svakog rolanja se razgibajte, ugrijte mišiće, a nakon rolanja svakako se dobro istegnite. Sve to možete napraviti i na rolama, ali samo ako ste svladali tehnike uz koje vježbe možete izvesti bez gubitka ravnoteže.

Pazite na sebe i na druge

Ako ipak padnete, sanirajte ozljedu: dezinficirajte je, ohladite ledom i mirujte, a tijek mirovanja ovisi o težini ozljede. Ovo vrijedi za manje ozljede, kao što su ogrebotine i udarci. U slučaju teže ozljede svakako se obratite liječniku koji će procijeniti težinu ozljede i sanirati je na profesionalan i adekvatan način.

Preporuka je i uvijek rolati po stazama namijenjenim za rolere te koncentrirano voziti svoju rutu. Ne jurite ako niste spretni u manevriranju na rolama. Pokušajte pročitati situaciju i obavezno vodite brigu o drugim rekreativcima ili sudionicima prometa.

Kako izabrati role

Početnici ne trebaju trošiti novce na ekstremno skupe role. Prije svega je važno voditi računa da rolerske cipele budu udobne, niti prevelike niti premale. U prvom slučaju tijekom rolanja može se događati da peta bježi prema gore, a time ne samo da se smanjuje užitak rolanja, nego se i povećava mogućnost pada i ozljede. Ako pak kupite premale role osjećat ćete se kao u pretijesnim cipelama.

roleJednostavno održavanje

Role su vrlo jednostavne za održavanje, potrebno ih je samo povremeno čistiti, odmah osušiti ako se smoče te povremeno podmazivati ležajeve (lagere). Treba imati na umu da početnici ne bi ni trebali rolati kada je mokro, jer je tada jako sklisko. Osim toga, rolanjem po mokroj podlozi uništavaju se lageri. Dakle, jeftinije je i sigurnije pričekati da se teren posuši, nego rolati po mokrom.

Postupak čišćenja i podmazivanja lagera nije jednostavan, pa osim uklanjanja prljavštine bolje je ništa ne dirati, jer se češće napravi šteta nego korist. Uz svake role dobiju se i osnovne upute o održavanju. Ono što svi najčešće zanemaruju je činjenica da se kotači trebaju redovno rotirati i mijenjati. Kotači i lageri su potrošna roba. Koliko često, ovisi o tome koliko rolate, a kada procijenite da su kotači “izlizani”, svakako ih zamijenite.

Ne otpisujte ih kod prvog kvara

Ako imate neki kvar ili teškoće s rolama, ne morate ih odmah otpisati i zbrajati imate li dovoljno novaca za nove. I s rolama, baš kao i s biciklom ili automobilom, možete lijepo doći na servis gdje će ih iskusni serviseri popraviti i urediti tako da funkcioniraju opet kao nove.

I kao prijevozno sredstvo

Role mogu biti i odlično prijevozno sredstvo, ali samo ako se na njima snalazite suvereno i sigurno. U našim gradovima kvaliteta asfalta je vrlo loša, tako da rolanje valja prilagoditi otežanim uvjetima. Treba voditi računa kada se silazi na “zebru” jer vozači ne očekuju “pješaka” koji se kreće brzinom od 20 kilometara na sat. I roleri se moraju pridržavati osnovnog pravila prelaženja ceste, kao i pješaci: prije prelaska ulice pogledate lijevo i desno i onda sigurno prijeđite preko ceste.

Kad ste na rolama morate se pridržavati pravila ponašanja u prometu, ne samo kako biste izbjegli plaćanje kazni, nego i da ne ugrozite sebe i ostale sudionike u prometu. Nekontroliranom vožnjom roleri mogu ugroziti starije osobe, ali i malu djecu, jer oni ne mogu tako brzo reagirati i izbjeći eventualnu opasnost.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like