Zašto treba jesti borovnice baš svaki dan

Ovi sitni, lijepi plodovi čine čuda za naše srce, mozak, probavu… Donosimo vam nekoliko nekoliko dobrih razloga da jedete više ovog voća.

Jedna porcija od 100 grama ovog voća ima samo 84 kalorije, i zadovoljava četvrtinu dnevnih potreba za vitaminom C, a sadrži i 114 miligrama kalija.

Ako vam je potrebno još uvjeravanja, evo za što su sve borovnice dobre:

Zdravlje urinarnog trakta

Brojne studije pokazale su da borovnice sadrže određene spojeve koji spriječavaju razmnožavanje bakterija koje izazivaju urinarne infekcije. Konkretno, vrlo su dobra prevencija protiv infekcija izazvanih escherichiom coli.

Prevencija određenih tipova tumora

Jeste li se ikada upitali otkud borovnicama ta boja? Ovo voće bogato je antocijaninima, tipom antioksidanasa koji su se pokazali kao dobar saveznik u prevenciji određenih tipova raka, koji ujedno daju borovnicama prepoznatljivu boju. Znanstvene studije potvrdile su da antocijanini iz borovnica spriječavaju rast stanica raka prostate i jetre kod miševa.

Štite srce

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazalo je da porcija borovnica (100 grama) dnevno snižava rizik od bolesti srca kod osoba kod kojih je on povišen za čitavih 15 posto. Ovo nije prva studija koja na to ukazuje, istraživanje provedeno na Harvardu 2013. pokazalo je da tri ili više porcija borovnica i jagoda tjedno kod žena snižava rizik od srčanog udara za trećinu. Znanstvenici smatraju da su za ovo zalužni antocijanini koji, između ostalog, spriječavaju stvaranje plaka na zidovima arterija.

Štite mozak

U borovnicama ima i drugih vrsta antioksidanasa, flavonoida. Znanstvena istraživanja sugeriraju da oni poboljšavaju naše pamćenje i kognitivne sposobnosti. Studija objavljena u Analima neurologije navodi da žene koje redovno konzumiraju bobičasto voće u dubokoj starosti zadržavaju kognitivne sposobnosti nedirnutim i do dvije i pol godine duže od onih koje nemaju takvu naviku.

Potpomažu probavu

Sigurno već znate koliko su za naše opće zdravstveno stanje važne dobre bakterije koje nastanjuju crijeva. Znanstvene studije dokazale su da konzumiranje svježeg soka od borovnica tijekom šest tjedana dovodi do povećanja broja dva tipa ovih korisnih bakterija koje su najvažnije za zdravlje organa za probavu.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like