Zašto je dobro voće i povrće jesti s korom?

Zbog današnjeg uzgoja pri kojem se bilje obilno tretira pesticidima, uvriježeno je mišljenje da prilikom konzumiranja voća i povrća uvijek treba ukloniti koru ploda, a plod dalje obraditi i pripremiti za obrok. Međutim, malo ljudi zna da upravo kora voća i povrća sadrži mnogo više vitamina nego unutrašnjost ploda, pa se njezinim uklanjanjem gubi i bogat izvor hranjivih tvari. Ima i mišljenja da unutrašnjost ploda voća i povrća ostvaruje određenu sinergiju s korom ploda, što znači da ako razdvojimo koru od ploda te također jezgru i stabljiku, gubimo potpun intenzitet djelovanja ploda.

Jabuka poput škrinje s blagom

Plod jabuke je poput škrinje s blagom. Jabuka je bogata vlaknastim tvarima (celuloza, pektin, lignin) koje mogu spriječiti nastanak srčanih oboljenja, obiluje vitaminima (C-vitaminom koji je odgovoran za imunitet i proces starenja, vitaminima A, E, K, B), mineralima (kalij, magnezij, fosfor, željezo), kiselinama koje pomažu u procesu probave. Međutim, kora jabuke sadrži šest puta više vitamina nego plod jabuke. Kora sadrži pektin, vlakno koje na sebe veže toksine i pomaže crijevima da izbace ostatke probavljene hrane. Osim toga, kora sadrži ursoličnu kiselinu koja kontrolira razinu kolesterola i šećera u krvi te jača i štiti mišiće od propadanja. Stoga jabuku uvijek jedite s korom kako biste postigli maksimalnu dobrobit.

Upitan način uzgoja

Mit o obaveznom guljenju voća i povrća ima velike veze s pojavom i upotrebom pesticida u prošlom stoljeću te spoznajom o njihovu štetnom djelovanju. Od tada su se neke stvari i promijenile – najštetniji pesticid, DDT, zabranjen je, dok se više pažnje u današnje vrijeme pridaje organskom uzgoju voća i povrća. No, nipošto ne bi bilo loše provesti strožu kontrolu plodova koji imaju tanju koru, jer je u tom slučaju puno veća vjerojatnost prskanja ploda (nametnik će, logično, lakše probiti koru breskve nego naranče).

Ipak, ne možemo biti sasvim sigurni da namirnica nije tretirana nikakvim kemijskim supstancama dok god nije iz našeg vrta. Ali postoji rješenje i za ovaj slučaj – ako kupljeno voće i povrće stavimo u posudu sa zasoljenom vodom i pustimo da odstoji oko 30 minuta te ga zatim ponovno operemo vodom, možemo biti poprilično sigurni da su eventualni toksini nestali. Znali su to i stari narodi, koji su sol oduvijek koristili kada je trebalo nešto očistiti.

Bogatstvo je u kori

Voće i povrće poznato je po obilnoj količini vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari prijeko potrebnih za pravilno funkcioniranje ljudskog organizma, a u mnogo slučajeva najveća koncentracija tih hranjivih tvari je u kori ploda. Ipak, teško je zamisliti kako žvačete koru, primjerice, kivija. Međutim, jeste li znali da se na Novom Zelandu plod kivija jede skupa s korom. Ako vam je problem jesti dlakavu koru, jednostavno je izmiksajte u sok. Također, mnogi stanovnici Engleske i Indije jedu banane zajedno s korom.

 • Banane
  Kora banane bogata je serotoninom, supstancom koja je važna za našu ravnotežu raspoloženja, pa stoga može ublažiti depresiju. Unutarnji, bijeli dio kore može se koristiti za njegu zuba jer sadrži kalcij, kalij i vitamin D.
 • Ananas
  Kora ananasa vjerojatno će vam biti pretvrda za konzumiranje, međutim, što bliže prilazite kori, to dobivate više hranjivih tvari. Jezgra ananasa bogata je enzimom bromelinom koji pomaže kod izbacivanja probavljene hrane zaostale u crijevima. Tvrdu koru možete izmiksati u sok.
 • Agrumi
  Koru limuna, naranče ili mandarine najbolje je jesti naribanu uz neko jelo, a može se stavljati i u kolače i pite. Vjerojatno ste čuli i za specijalitet arancini (kora naranče skuhana i uvaljana u šećer).
 • Krumpir, mrkva, krastavci
  Povrće također možemo jesti s korom, a kao primjer navodimo krumpir, mrkvu, krastavce, tikvice… Kora jednog krumpira sadrži dnevno potrebnu količinu vlakana, kalija, željeza i vitamina C. Naravno, potrebno ju je prokuhati zajedno s krumpirom ili ispeći u pećnici. Stari taoisti (drevni kineski mudraci) život su promatrali kroz ravnotežu yina i yanga, pa je tako bilo i s hranom. Primjerice, ne samo da nisu gulili mrkvu, već su smatrali da je prava šteta skinuti vršak mrkve, jer upravo taj dio sadrži tvari koje su važne za savršenu ravnotežu yina i yanga u organizmu.
 • Bundeva
  Bundeva ima tvrdu koru, pa je uklanjamo zbog praktičnih razloga. No, statistike su pokazale da Rumunji kao nacija imaju najmanje problema s bolestima prostate, a uzrok tome pronađen je u narodnom običaju učestalog konzumiranja bundevinih sjemenki koje sadrže cink, veoma važan za ispravno funkcioniranje prostate. Tu je još i beta-karoten koji štiti srce i djeluje antikancerogeno.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like