Zašto je dobro piti čaj baš svaki dan

Čaj je od velike važnosti za dobro zdravlje i dug život, pokazuje novo istraživanje, prilikom kojeg je analizirano 40 studija.

Prvo, čaj je vrlo dobar za srce. Preporučuje se konzumiranje četiri do pet šalica crnog ili zelenog čaja dnevno, kako bi se poboljšale kardiovaskularne funkcije, snizio krvni tlak i smanjio rizik od infarkta i moždanog udara.

S obzirom na to da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti, definitivno bi nam trebalo ispijanje čaja svima preći u naviku.

Osim toga, zeleni i crni čaj značajno smanjuju nivo lošeg kolesterola koji se povezuje s rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Jedna studija koja je trajala 12 tjedana je zaključila da tri šalice crnog čaja dnevno smanjuju nivo opasnih triglicerida za 35,8 posto, a odnos između lošeg i dobrog kolesterola se poboljšava za 16,6 posto.

Zeleni čaj najbolje djeluje na snižavanje nivoa kolesterola, a nekoliko istraživanja je pokazalo i da redovno konzumiranje zelenog čaja značajno poboljšava kognitivne funkcije. Također, normalno je da kognitivne funkcije s godinama opadaju, ali je to opadanje manje kod onih koji redovno piju čaj.

Jedna studija je također pokazala da ljudi koji konzumiraju crni čaj malo bolje prolaze na testovima koji zahtijevaju pažnju.

“Drugi najpopularniji napitak na svijetu, poslije vode, čaj, zaista doprinosi dnevnim kognitivnim funkcijama”, kažu autori studije.

Kada govorimo o čaju, trebalo bi spomenuti i da on pomaže u održavanju oralnog zdravlja – čaj je prirodni izvod fluora, pa pomaže da zubi ostanu zdravi, a zadah svijež.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like