Sva lica moćnog češnjaka

češnjak

Neizostavan u kuhinjama diljem svijeta, kao temelj jela ili kao njihova točka na i, češnjak je od davnina poznat i kao višestruko koristan lijek. Primjerice, svi smo čuli za domaći recept – češnjak s medom – koji prehladu sasijeca u korijenu, a poznato nam je i djelovanje češnjaka na poboljšavanje cirkulacije, snižavanje tlaka, poticanje probave…

I začin i hrana i lijek, češnjak u svojim glavicama ima više od 160 bioaktivnih tvari koje pozitivno utječu na ljudski organizam, a najvažniji za naše zdravlje te za karakterističan miris i okus češnjaka sumporni su spojevi kojima, malo je reći, češnjak obiluje; u usporedbi s lukom, jednaka količina češnjaka sadrži četiri puta više sastojaka sa sumporom.

Iz stopala u dah

Istraživanja pokazuju da spojevi iz češnjaka mogu djelovati antikancerogeno, antitrombocitno (protiv zgrušavanja), antidijabetički, antimikrobno i protuupalno. Uz to, pomažu u sprečavanju pretilosti, djeluju kao antioksidansi, opuštaju glatko mišićno tkivo, snižavaju povišeni kolesterol, čiste toksine iz tijela, potiču probavne sokove, podižu imunitet. Osim putem probave, dio sumpornih spojeva iz češnjaka može u krvotok prodrijeti kroz kožu – ako utrljate češnjak na stopala, dah će vam za desetak minuta mirisati po češnjaku.

Dva praktična savjeta
  • Antioksidansi iz češnjaka djeluju protuupalno, a sumporni spojevi mogu uništiti bakterije u aknama. Stoga kožu zahvaćenu aknama protrljajte prerezanom površinom češnja češnjaka dva puta na dan.
  • Na kožu oko bradavice nanesite zdrobljeni sirovi češnjak koji je odstajao 90 minuta, ulje češnjaka iz tablete ili ono iz uljnog macerata češnjaka. Prekrijte bradavicu velikim flasterom. Ponavljajte postupak svaki dan dok bradavica ne nestane (obično sedam do deset dana).
Dobro je znati
  • Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje odraslim osobama da svaki dan za zdravlje pojedu pola do jedan češanj češnjaka (ili odgovarajuću količinu proizvoda od češnjaka). Konzumacija tri do pet srednjih češnjeva dnevno ne izaziva štetne posljedice, pokazuju istraživanja.
  • Što su komadići češnjaka manji, veća je potencijalna količina stvorenog alicina, jednog od najmoćnijih spojeva u češnjaku protiv bakterija i gljivica, a okus je jači. Što dulje ostavite zdrobljeni ili nasjeckani češnjak prije upotrebe (do 90 minuta), to će udio alicina biti veći.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like