Saznajte koja boja treba vašem tijelu i prema tome birajte svoj voćni obrok!

Pet ili više obroka voća i povrća ključ su dobrog zdravlja, pokazuje velik broj istraživanja. Oni blagotvorno djeluju na povišeni kolesterol u krvi, redukciju tjelesne mase, prevenciju kardiovaskularnih i malignih bolesti. Osim vitaminima i mineralima, glavnu zaslugu za to treba prepisati fitonutrijentima. Upravo su fitonutrijenti, naime, ti koji dopunjavaju prirodnu antioksidativnu zaštitu, podižu imunitet, potiču detoksikaciju i zaštitu organizma od preopterećenja toksinima. A boja voća je ta koja nam govori o kojim se fitonutrijentima radi.

Čini vam se neizvedivim pojesti pet obroka voća i povrća na dan?

No, jeste li ikada razmišljali o tome da je i čaša stopostotnog prirodnog soka jedna porcija voća? Čaša voćnog soka ujutro već je jedan od pet preporučenih dnevnih obroka voća i povrća. Zašto onda ne biste dan započeli šalicom voćnog soka? Voćni sok može spriječiti i tzv. jutarnju hipoglikemiju, odnosno pad razine šećera koji može uzrokovati čitav niz fizioloških i tjelesnih simptoma kao što su vrtoglavica, slabost, promjene raspoloženja, bol, anksioznost i depresija. Osim toga, osobama koje ujutro ne osjećaju glad, voćni sok može otvoriti apetit i tako pomoći da ne preskaču taj najvažniji dnevni obrok.

Jagoda

Ovo bobičato voće koje nam prvo stiže obdareno je odličnim sadržajem fitonutrijenata antocijana i elagitanina, koji jagodi daju jarku crvenu boju. To su fitonutrijenti koji uz folnu kiselinu, kalij i vitamin C čine dobru kombinaciju za zaštitu srca i mozga od ateroskleroze i ubrzanog propadanja. Isti fitonutrijenti djeluju protuupalno te usporavaju proces starenja i djeluju antikancerogeno pomažući u borbi protiv raka. Jagoda je odlična i za zdrav izgled i čvrstoću kože i vezivnog tkiva.

Crni ribiz

Želite li voćni sok zdrav za srce i krvne žile, potražite duboku tamnoljubičastu za koju su zaslužni antocijani. Crni ribiz ih sadrži oko 300 vrsta, čak dvostruko više od poznatije borovnice. Antocijani su nositelji zaštitnih svojstava za srce i krvne žile i antitumorskog potencijala. Imaju antioksidativni potencijal za usporavanje starenja, očuvanje vida i potporu imunološkom sustavu. A kada je crni ribiz dio uravnotežene prehrane, to je dobra vijest i za probavni trakt.

Jabuka

Tajna jabuke je u velikom broju i raznolikosti hranjivih sastojaka. Jabuka sadrži fitonutrijente poput fenola i karotenoida, najpoznatijih po beta-karotenu, koji je izvor vitamina A. Njihovo skupno djelovanje nosi brojne koristi za zdravlje organizma – čuvaju membrane tkiva stanica, osobito zdravlje vitalnih organa, krvnih žila i očiju, snaže imunitet te podržavaju opće dobro stanje zdravlja. Fenoli jabuke su snažni skupljači slobodnih radikala, štetnih spojeva koji se pojačano razvijaju prilikom stresa i pada imuniteta, a predstavljaju opasnost za vitalne organe poput srca i mozga.

Ananas

Žuta boja ananasa potječe od karotenoida i polifenola. To su antioksidansi čije djelovanje snaži imunitet, čuva zdravlje očiju i štiti srce i krvne žile. Ananas sadrži i fitonutrijente za detoksikaciju organizma i zdravlje probavnog trakta jer balastna vlakna i enzim bromelin ubrzavaju čišćenje i olakšavaju rad probave, osobito kod teških obroka ili na dijeti.

Ananas je superhrana koja zbog koncentracije i raznovrsnosti djelovanja prehrambenih sastojaka daje energetski poticaj metabolizmu te zaštitu i detoksikaciju organizma uz pomoć sadržanih fitonutrijenata. To daje mnogo razloga za uvrštavanje ananasa na dnevni meni.

Naranča

Samo ime narančaste boje dolazi od naziva voća, naranče, a ona je danas s punim razlogom sinonim za izvor vitamina C, jednog od najproučavanijih vitamina današnjice. Potvrđeno je i da vitamin C u organizmu djeluje u svom punom biološkom potencijalu samo kada ga prate flavonoidi, fitonutrijenti koje nalazimo u naranči. Ovi se fitonutrijenti nalaze u voćnoj pulpi naranče, u raznolikom sastavu što je važno za širinu njihova djelovanja. Njihova najvažnija korisna svojstva su smanjivanje i kontrola upalnih procesa u organizmu te potpora i zaštita krvnih žila jer pojačavaju njihovu fleksibilnost i otpornost.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like