Prirodni sokovi daju nam čistu energiju iz voća

Prirodni sokovi od voća i povrća po sastavu su izuzetno korisni za ljudski organizam, a usvojite li neka jednostavna pravila njihove konzumacije, iz sokova ćete dobiti još pluseva za zdravlje. Primjerice, jeste li znali da je sokove najbolje piti na prazan želudac, i to sat prije prvog obroka? Na taj će način tijelo apsorbirati najviše hranjivih tvari iz sokova te će dobiti dovoljno energije za početak dana.

Čaša soka je pravi obrok

Voće je prava riznica vitamina, minerala i vlakana, ali i vode koja je nužna za pravilno funkcioniranje svih tjelesnih stanica. Zeleno povrće puno je vitamina, minerala, vlakana, klorofila i aminokiselina, koji su osnovni sastavni dijelovi proteina. Poznato je već da liječnici i nutricionisti preporučuju pet obroka voća i povrća u danu, što je, s obzirom na ritam života i način prehrane, većini ljudi nemoguće ispuniti. No, čaša ili dvije voćnog soka za doručak već zamjenjuje jedan takav obrok, a popijete li još jednu za užinu tijekom dana, uz vaše uobičajene obroke bez problema ćete uspjeti zadovoljiti preporučenu dnevnu količinu voća.

Stopostotno voće

Kod kuće možete sami pripremiti sok od različitog iscijeđenog ili centrifugiranog voća ili možete odabrati neki od gotovih sokova po svom ukusu. Pri tom nastojte odabrati one na kojima piše da imaju udio voća 100 posto. Želite li da vaš jutarnji obrok bude još potpuniji, u čašu možete dodati komadiće svježeg voća po želji. Također, ako vam sok sa stopostotnim udjelom voća ima preintenzivan okus, možete na dva decilitra soka dodati decilitar obične ili mineralne vode. Na taj način, osim što ćete popuniti zalihe minerala i vitamina, tijelo ćete opskrbiti dovoljnom količinom tekućine.

Snaga naranče

Jedan od najzdravijih voćnih sokova i odličan za početak dan je sok od naranče. Samo jednom čašom soka od naranče unijet ćete u organizam obilje vitamina C, koji je izuzetno važan za jačanje prirodnog obrambenog mehanizma. Uz to, narančin sok obiluje antioksidansima koji su odlični za čišćenje organizma, a neka istraživanja su pokazala da osobe koje redovito piju sok od naranče imaju manji rizik za razvoj raka prostate i raka dojke. Još jedna od dobrobiti soka od naranče jest to što može utjecati na snižavanje krvnog tlaka i razine kolesterola u krvi. Sok od naranče je bogat kalijem, a sadrži i folate koji potiču obnavljanje i stvaranje novih stanica te ubrzavaju procese cijeljenja. Ima i protuupalna svojstva, pa je preporučljiv osobama koje boluju od artritisa.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like