Pripremite zdrav doručak za energiju i vitalnost

Zdrav doručak je glavni obrok u danu, to je poznato svima, jer daje energiju i snagu za ostatak dana. No, za većinu radnih ljudi jutro znači i rano ustajanje, utrku s vremenom, žurbu zbog spremanja na posao, jurnjavu do posla, pa uglavnom posežu tek za šalicom kave koja ih razbuđuje. Pecivo kupuju u pekarnici i pojedu ga putem od kuće do posla. Unosom takvih namirnica ne samo da organizam neće dobiti dovoljno hranjivih sastojaka koje će mu osigurati energiju za ostatak dana, nego je potpuno sigurno da ćete se ubrzo osjećati malaksalo i umorno te ćete imati potrebu posegnuti za još jednom šalicom kave.

Samozdrav doručak osigurat će organizmu dovoljno energije, stoga je savjet svima: potrudite se ustati malo ranije i spraviti nešto kvalitetno i fino što će tijelu dati dovoljno hranjivih sastojaka i osigurati energiju za ostatak dana. Za zdrav doručak ne treba puno vremena.

Sokovi za snagu

Zdravi sokovi u posljednje su vrijeme vrlo popularni, najbolje ih je piti na prazan želudac, i to sat prije prvog obroka jer će na taj način tijelo apsorbirati najviše hranjivih tvari. Pijenjem visokohranjivih sokova od voća i povrća osigurat ćete dovoljno energije za ostatak dana. Zeleno povrće je puno vitamina, minerala, vlakana, klorofila i aminokiselina, koji su osnovni sastavni dijelovi proteina. Ipak, treba paziti na to kako kombiniramo voće i povrće pri spravljanju zdravih sokova. Savjetuje se voće sa zelenim lisnatim povrćem jer je ta kombinacija kompatibilna i neće uzrokovati nadimanje i plinove kao kad se, primjerice, voće kombinira s teže probavljivim korjenastim povrćem.

Bogat izvor vlakana

Zobene pahuljice obiluju vlaknima koja usporavaju probavu ugljikohidrata, čime se smanjuje razina šećera u krvi, a to izaziva osjećaj sitosti. Za sve koji se žele riješiti viška masnog tkiva zobene pahuljice su pravi izbor jer istraživanja govore da doručak bogat ugljikohidratima koji se sporo otpuštaju poput zobi, ako ga pojedete tri sata prije vježbanja, pospješuje sagorijevanje masnoća.

Jajima protiv suvišnih kilograma

Jaja za doručak izvrstan su izbor. Pravi su izvor proteina i jedna su od najvažnijih namirnica na svijetu. Zdrava su i hranjiva, a sadrže i jedinstvene antioksidanse koji štite naše oči. Pored svega, iako spadaju u namirnice s visokim udjelom masnoća, dokazano je da mogu znatno pomoći kod gubitka kilograma ako se jedu za doručak, za razliku od doručka koji uključuje druge namirnice poput bijelog peciva.

Energija iz jogurta

Jogurt je još jedna važna namirnica koja se preporučuje konzumirati ujutro jer je bogat izvor proteina. Ima relativno malo šećera te sadrži probiotike, dobre bakterije koje pomažu probavu. Dodajte mu med, rižin slad ili javorov sirup, ubacite svježe voće, orašaste plodove ili zobene pahuljice i dobit ćete savršen doručak koji će vam osigurati energiju.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like