Odličan je i crveni i bijeli, i kiseli i slatki

Stoljećima je kupus poznat u kulinarstvu, no dugo je bio neopravdano okarakteriziran kao hrana za sirotinju. Ova povrtnica nije samo ukusna nego je i vrlo ljekovita, a može se pripremiti na beskrajno mnogo načina. Danas se kod nas najčešće mogu kupiti dvije kultivirane podvrste kupusa: bijeli i crveni, a u zimskim mjesecima omiljen je ukiseljeni kupus.

Gotovo idealna namirnica

I slatki i kiseli kupus obiluju vitaminima i mineralima. Bogati su kalijem, kalcijem, fosforom, magnezijem, natrijem, željezom, cinkom. Zelje ima najviše vitamina C, E, A te vitamina skupine B. Crveni kupus ima nešto više kalorija od bijelog, iako neznatno, pa se tako unosom 100 grama crvenog ili bijelog zelja u organizam unosi između 25 do 35 kalorija, što ga svrstava u kategoriju idealnih dijetetskih namirnica.

Ako se pitate koji je dio kupusa najvredniji, onda znajte da su to upravo zeleni vanjski listovi koje često bacamo. Zeleni listovi puno su bogatiji mineralima od onih unutarnjih svijetlih, gotovo žutih.

Kad govorimo o kiselom kupusu, omiljenoj zimskoj namirnici koja se često spravlja pirjana, kao sarma ili na salatu, mora se napomenuti da će samo jedan obrok zadovoljiti dnevne potrebe za vitaminom C, koji je važan antioksidans, zaslužan za usporavanje starenja organizma, odličan za čišćenje jetre i jačanje imunosnog sustava. Kiselo zelje prava je mala riznica visokovrijednih hranjivih i ljekovitih sastojaka, vitamina, minerala, elemenata u tragovima i balastnih tvari.

Zbog svojih sastojaka kiseli kupus neobično snažno pogoduje zdravlju i posebno u zimsko doba jača obrambene snage našeg organizma, čuva nas od prehlade i upala sluznice, a kako djeluje i antioksidacijski, štiti i od razornog djelovanja slobodnih radikala, odnosno zloćudnih oboljenja. Mliječne kiseline i bakterije iz kiselog zelja djeluju kao probiotik, pogoduju mikroflori želuca i crijeva te se preporučuju nakon liječenja antibioticima i terapije protiv karcinoma.

Za podizanje imuniteta

Za jačanje otpornosti organizma i podizanje raspoloženja svaki dan pojedite tri do četiri žlice naribanog kiselog zelja, svježeg ili kuhanog. Želite li detoksikacijsku kuru koja će vas ujedno opskrbiti energijom, za doručak pojedite mješavinu od dvije žlice kiselog zelja, jedne naribane jabuke i jedne sirove cikle.

Cijeli rane

Kiseli kupus ublažit će svrbež uzrokovan alergijom, ubrzava zacjeljivanje rana i smanjuje otok i bol nakon uboda insekata. Na ozlijeđeno mjesto stavite list kiselog zelja i omotajte ga zavojem. Bol i otok vrlo brzo će se smanjiti.

Uklanja bolove

Poznata je djelotvornost obloga od kupusa kod različitih bolova. Metoda liječenja vrlo je jednostavna: list kupusa stavi se na bolno mjesto i zamota. Patite li od glavobolje, nekoliko listova svježeg bijelog kupusa stavite na bolni dio i zamotajte maramom. Mijenjajte ih nekoliko puta na dan sve dok glavobolja ne prođe. Kiseli kupus pomaže i kod reume i upale vena.

Blagodat za kožu

Koža će izgledati ljepše, zdravije i mlađe ako svakoga dana popijete 2,5 decilitra tekućine u kojoj se kuhao bijeli kupus. Maska od svježeg kupusa pomoći će ozdravljenju kože nakon prištića. Tanko naribajte bijeli kupus pa ga stavite na lice i ostavite da stoji pola sata.

I protiv karcinoma

Kiseli kupus kod žena poboljšava mehanizam djelovanja estrogena, čime štiti od raka dojke, uz to potiče detoksikaciju te uništava i uklanja kancerogene stanice. Studije su pokazale da fitonutrijent sulforafan zaustavlja umnažanje stanica raka dojke čak i u kasnijim fazama bolesti.

Fotografije: Shutterstock

 

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like