Lan – moćan zaštitnik organizma

Lan, u narodu poznat i kao ćeten ili preslej, smatra se jednom od najstarijih pripitomljenih biljaka na zemlji. Još donedavno, u vrijeme naših baka, poput mora plavi nasadi lanenih cvjetova bili su čest prizor. Ova se biljka u to doba naveliko koristila za izradu tkanina jednostavnim alatima u kućnoj radinosti, a njezine su se sjemenke zbog brojnih ljekovitih svojstava upotrebljavale za olakšavanje brojnih zdravstvenih tegoba te za održavanje dobrog zdravlja. Danas se lan neopravdano zanemaruje, a iznimna vrijednost njegova sjemena poznata je tek onima upućenima u znanja o zdravoj prehrani.

Sjemenke i ulje

Konzumirati se mogu lanene sjemenke i laneno ulje. Ako se konzumiraju sjemenke, potrebno ih je samljeti kako bi tijelo moglo iskoristiti njihovu punu vrijednost.

Laneno ulje dostupno je u bocama, ali i u kapsulama radi jednostavnijeg uzimanja. Ulje nudi sve vrijedne sastojke koji su sadržani u sjemenu, iznimka je jedino sadržaj vlakana. Ne preporučuje se koristiti ulje za kuhanje, budući da ne ostaje stabilno pri višim temperaturama te se njegove korisne masne kiseline raspadaju na štetne tvari.

Ljekovito djelovanje

Sirovo laneno ulje ima širok spektar korisnog djelovanja ako se redovito koristi. Neka od zabilježenih djelovanja su:

 • djelovanje na stanice raka, naročito na stanice raka dojke, jajnika i prostate
 • na mozak, preventivno na pojavu moždane kapi
 • na aterosklerozu
 • na srčane tegobe, posebice na pojavu srčanog infarkta te kod aritmija
 • kod hipertrofije prostate
 • kod upale mokraćnog mjehura
 • sprečava nastanak žučnih kamenaca
 • na probavu (ima laksativna svojstva, a sjemenke djeluju snažnije nego ulje)
 • kod artritisa i bolova u zglobovima
 • poticanje metabolizma masnoća u tijelu
 • ublažavanje simptoma ekcema, psorijaze i akni, a koži daje glatkoću i blistavost
 • ublažavanje simptoma menopauze
 • jačanje imuniteta i borba protiv slobodnih radikala.

Laneno ulje vrlo je djelotvorno i pri korištenju za vanjsku primjenu, nanošenjem na kožu. Koristi se za zacjeljivanje ožiljaka (ne smije se nanositi na otvorene rane!), kod opeklina, upala, ekcema, psorijaze, kožnih osipa. Vrlo je korisno i za vanjsku primjenu kod suhe i ljuskave kože.

Do tri žlice

Najbolje je koristi laneno ulje iz organskog uzgoja. Laneno ulje visoke kvalitete uopće nema mirisa ili se miris jedva osjeti, a okus je vrlo blag, pomalo orašast. Kako bismo u potpunosti iskoristili sve blagodati lanenog ulja, preporučena dnevna doza je jedna do tri velike žlice. Ta se količina ne bi trebala prekoračiti.

Uzimate li lijekove protiv zgrušavanja krvi, trudni ste ili dojite, prije uzimanja lanenog ulja posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Čuvanje u hladnjaku

Kod čuvanja lanenog ulja treba uzeti u obzir njegovu osjetljivost na svjetlost i promjenu temperature te sklonost oksidaciji. U slučaju kvarenja, u lanenom se ulju počinju oslobađati štetne molekule lipid peroksida, pa ono postaje gorko i oštrog mirisa. Stoga ga je potrebno držati dobro zatvorenog u hladnjaku, što se odnosi i na laneno ulje u kapsulama.

Ljekovita kombinacija sa svježim sirom

Zbog velike zasićenosti esencijalnim masnim kiselinama laneno ulje je najbolje dodavati već gotovom jelu i pri posluživanju, jer sastav lanenog ulja nije pogodan za kuhanje budući da visoka temperatura njegove zdrave masnoće pretvara u štetne. Hladno prešano laneno ulje i sjemenke lana bit će odličan nadomjestak u prehrani u kojoj se ne konzumira riba niti životinjski i biljni izvori nezasićenih masnih kiselina.

Dobro je koristiti laneno ulje s voćem, odlično se slaže s medom, a poznata kombinacija kravljeg sira i lanenog ulja daje ne samo jednostavan i ukusan, već i iznimno zdrav obrok.

Ovu ukusnu i zdravu poslasticu možete malo i “pojačati”, tako što ćete u svježi kravlji sir, uz laneno ulje, dodati i malo čili papričice. Sve sastojke treba dobro izmiješati tako da se potpuno povežu. Ovaj recept preporučuje se za održavanje idealne tjelesne težine i dobrog zdravlja.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like