Evo zašto ste stalno umorni

Osoba koja nikad nije imala napad popodnevne pospanosti ili manjak energije tu i tamo, vjerojatno ne postoji. Ali, ako se stalno osjećate kao prebijeni i teško vam je obaviti i ono što morate, možda biste mogli pokušati malo promijeniti način života.

Ponekad, ove navike stoje iza osjećaja kroničnog umora:

Jedete previše šećera

Ovo se ne odnosi na čokoladu koja je očigledan krivac, već i na izvore ugljikohidrata kakvi su bijeli kruh i riža naprimjer. Ova vrsta jednostavnih šećera se probavlja brzo, nivo šećera u krvi skače, a zatim brzo pada i javlja se osjećaj umora. Umjesto prerađenih ugljikohidrata birajte proizvode od integralnih žitarica koje su bolji izvor energije na duže staze.

Neaktivni ste

Vježbanje i kretanje podižu nivo energije. Ako fizička aktivnost postane dio vaše dnevne rutine, ubrzo ćete osjetiti da imate više snage. Još jedan plus: ako vježbate spavat ćete bolje, pa ćete se i buditi odmorniji nego prije.

Ne doručkujete

Doručak je važan jer organizmu osigurava energiju za dan pred vama. Pokušajte ujutro kombinirati zdrave ugljikohidrate, voće, povrće i žitarice sa izvorima proteina kao što su jaja, koštunjavo voće ili mliječni proizvodi. Ugljikohidrati će vas pokrenuti, a proteini držati sitim do sljedećeg obroka.

Ne pijete dovoljno vode

Dehidratacija automatski izaziva i pad energije, raspoloženja i koncentracije. Dobra mjera je da recimo tijekom svakog sata koji provedete na poslu popijete čašu vode.

Imate loše držanje

Studije pokazuju da hodanje povijenih ramena i pognute glave spušta nivo energije i pogoršava simptome depresije. Dobra vijest: ako se jednostavno ispravite, osjećat ćete se bolje i popravit će vam se raspoloženje. Dakle, ispravite se. Sad, dok čitate ovo.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like