9 najčešćih razloga za bol u grlu

Prosječna osoba proguta slinu oko 50 puta u minuti, no koliko često gutamo postajemo svjesni tek kad nas grlo počne boljeti. Bolovi mogu trajati nekoliko dana, ali i tjednima ili mjesecima, ovisno o tome koji je uzrok. Evo nekoliko mogućih uzroka bolova u grlu.

Prehlada

Infekcija gornjih dišnih puteva uzrokovana virusom, poput obične prehlade, najtipičniji je uzrok boli u grlu. Prvi simptomi su nadraženost grla i začepljenost nosa, a zatim se mogu javiti kašljanje, kihanje i curenje iz nosa.Neki virusi direktno napadaju grlo i uzrokuju mala oštećenja na vrlo osjetljivoj sluznici ždrijela, što izaziva snažan osjećaj pečenja. No, čak i kad virusi ne napadaju grlo, do nadraženosti može doći zbog stalnog kašljanja. Odmor, uzimanje tekućine i protuupalni lijekovi pomažu u ublažavanju simptoma, a do poboljšanja obično dolazi kroz nekoliko dana.

Gripa

Bol u grlu nije najtipičniji simptom gripe, ali ipak se može javiti. I u ovom slučaju kašalj može nadražiti grlo i izazvati bol, ali sada je ona praćena bolovima u cijelom tijelu, povišenom temperaturom i iscrpljenošću. Ukoliko se radi o gripi, obavezno otiđite liječniku.

Bakterijska infekcija

Uzrok boli u grlu može biti i bakterijska infekcija. Ona nije praćena kihanjem, kašljanjem i slično, ali može izazvati loš zadah, povišenu temperaturu i otečenost limfnih čvorova u vratu. Ako su simptomi jako izraženi, svakako otiđite liječniku koji može odmah u ambulanti provjeriti radi li se o streptokoknoj upali. Ukoliko je test pozitivan, prepisat će vam antibiotike, no poboljšanje ćete osjetiti tek za 48 do 72 sata od početka terapije.

Mononukleoza

Mononukleoza se prenosi slinom, uzrokuje je Epstein-Barrov virus, a jedan od uobičajenih simptoma je i bol u grlu, uz umor, povišenu temperaturu i otečenost vratnih žlijezda. Simptomi mogu potrajati i mjesecima, a osjećate li takve tegobe, otiđite liječniku. Za postavljanje dijagnoze potrebno je napraviti takozvani Monospot test, no za taj virus nema lijeka. Morate jednostavno čekati da prođe.

Alergije

Alergije na pelud, obično praćene kihanjem, suzenjem očiju i curenjem iz nosa, mogu uzrokovati i bol u grlu. Obično je više riječ o osjećaju „grebanja“ nego o boli, a problem je intenzivniji u sezoni peludnih alergija. No, krivci mogu biti i određene namirnice, ali je u tom slučaju grlobolja praćena želučanim problemima. Primijetite li da vam se ti simptomi javljaju nekon konzumiranja određenih namirnica (primjerice, lješnjaka, citrusa ili mlijeka), bilo bi dobro da obavite testiranje na alergije.

Laringofaringalni refluks

Radi se o sličnom problemu kao gastroezofagealni refluks, samo što zahvaća grlo. Poznat je pod nazivom nazivom „tihi refluks“ s obzirom na to da ne uzrokuje tipične simptome kao što je žgaravica. U ovom slučaju, želučana kiselina putuje iz želuca, kroz jednjak u grlo, gdje nadražuje osjetljivo tkivo i izaziva bol ili promuklost. Mogu se javiti i suh kašalj, potreba za stalnim nakašljavanjem ili osjećaj da vam nešto stoji u grlu. Taj se problem može liječiti antacidima, a pomoći može i izbjegavanje alkohola, kafeina, masne i začinjene hrane.

Suh zrak

Suh zrak može jako nadražiti grlo, a naročito kod osoba koje su sklone disati na usta zato što nos djeluje poput ovlaživača vlažeći zrak koji udišemo prije nego što on kroz grlo prijeđe u pluća. Problem je obično najizraženiji ujutro, a može se ublažiti unosom dovoljne količine tekućine tijekom dana kako bi noću grlo bilo dovoljno ovlaženo. Potraju li simptomi, otiđite liječniku jer bi se moglo raditi o apneji.

Prenaprezanje mišića

Sigurno ste bol u grlu nekad osjetili nakon glasnog navijanja ili pjevanja, no ona se može javiti i zbog pogrešnog korištenja mišića u grlu. Taj problem često imaju i osobe koje zbog prirode posla puno govore, poput učitelja ili kazališnih glumaca. Ponekad se događa da razviju pogrešan način govora pri kojem se koristi previše mišića za proizvodnju glasa, što može izazvati kroničnu bol.

Tumor grla

Rak grla je najčešći u dobi iza 50 godina, a nerijetko je povezan s navikom pušenja ili prekomjernog konzumiranja alkohola. Razlozi za brigu mogu uključivati trajnu bol u grlu, promuklost, otežano gutanje hrane ili sline, gubitak težine, otežano disanje i iskašljavanje krvi. Imate li takve simptome, odmah otiđite liječniku.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like