5 skrivenih uzroka glavobolje

Istraživanje je pokazalo da su glavobolje toliko česte, da se trećina svjetske populacije svakodnevno suočava s tim. I dok su uzroci glavobolja u nekim situacijama vrlo očigledni, postoje i neki manje poznati okidači za glavobolju ili migrenu.

Od klima uređaja, preko lošeg držanja tijela, do neodgovarajućeg grudnjaka, evo neočekivanih stvari koje mogu biti uzrok glavobolje.

Klima uređaj

Mnoge kuće i uredi imaju klima uređaje, što boravak u prostoriji čini mnogo ugodnijim. Ali, ako često patite od glavobolja, znajte da i ovo može biti potencijalni uzrok tome.

Zbog toga što klima uređaji isušuju zrak, organizam vremenom blago dehidrira. Pored toga, klima pomaže da prašina i vlaga, ukoliko ih ima u prostoriji, cirkuliraju, pa to može blokirati sinuse kod osoba koje su sklone alergijama.

Također, činjenica je i da kada se prostorija previše ohladi, krvne žile u mozgu kontrahiraju, što rezultira glavoboljom.

Određene namirnice

Ukoliko vam se glavobolja javi poslije jela, moguće je da su krivac za to određene namirnice.

Alkohol, čokolada i kofein su identificirani kao uobičajeni okidači za migrenu, ali i neke druge namirnice – kisele, marinirane ili dimljene, također mogu biti uzrok glavobolje.

Razlog za to je što ove namirnice prirodno sadrže sastojak koja se zove tiromin. Ovaj sastojak se nalazi i u prezrelim bananama, avokadu i čokoladi.

Loše držanje tijela

Pogrbljenost i loše držanje tijela mogu biti razlog glavobolje. Ove, tenzijske glavobolje karakterizira konstantna bol i osjećaj pritiska u glavi.

Obično su uzrokovane mišićnom kontrakcijom ili kroničnim pritiskom u predjelu glave ili gornjeg dijela leđa.

Promjena vremena

Zbog promjene pritiska zraka, koji se javlja uz promjenu vremena, dolazi do disbalansa kemikalija u mozgu, uključujući i serotonin, te to može biti uzrok migrene.

Osim toga, promjena vremena može pogoršati glavobolju ako je već imate.

Neodgovarajući grudnjak

Ako nosite grudnjak koji nije odgovarajuće veličine ili oblika, to može biti jedan od faktora zbog kojeg patite od glavobolje.

Naime, grudnjak neodgovarajuće veličine, uz težinu grudi, stvara stres na ramena i vrat.

Glavobolju mogu uzrokovati previše uski ili previše opušteni grudnjaci, ali češće su to ovi drugi.

Tu činjenicu je potkrijepilo i istraživanje iz 2008. godine, koje je pokazalo da 70 posto žena nosi male grudnjake, a 10 posto veće nego što treba.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like