4 najčešće smetnje u ustima

Naša su usta zadužena za žvakanje, jedenje i pijenje, u njima osjećamo okus hrane koju jedemo, u njima počinje proces probave zahvaljujući žlijezdama slinovnicama koje, lučeći slinu, omogućuju apsorpciju tvari. Usta nam služe za govorenje, za ljubljenje, za pjevanje, ustima se smijemo i pokazujemo kakvog smo raspoloženja… Ako u našim ustima vlada sklad, vjerojatno je i s ostatkom tijela manje-više sve u redu. No, ravnoteža koja vlada u usnoj šupljini ovisi o brojnim faktorima i ponekad ne treba mnogo da se ona poremeti.

Nemate dovoljno sline i zbog suhoće teško gutate

Ako se suhoća usne šupljine javlja samo povremeno, ne trebate se brinuti: moguće je da je nastala kao posljedica blage dehidracije zbog intenzivnog znojenja ili konzumiranja preslane hrane. No, ako taj problem potraje, a uz to su prisutni i simptomi poput otežanog gutanja, izmijenjenog okusa hrane, ljepljivosti u ustima, grube površine jezika, neugodnog zadaha i ranica u kutovima usana, moguće je da se radi o kserostomiji, suhoći uzrokovanoj smanjenim lučenjem sline uslijed kontinuiranog uzimanja lijekova (primjerice anksiolitika, antidepresiva, antihistaminika ili miorelaksansa).

Povremen problem suhih usta lako je riješiti pijenjem veće količine vode. No, u slučaju kserostomije potrebna je umjetna slina, preparat na bazi karboksimetilceluloze. Može biti u obliku kreme ili spreja, a nanosi se u usnu šupljinu prije obroka jer se na taj način olakšava žvakanje. No, problem se može riješiti tek nakon što s liječnikom dogovorite promjenu u dozi ili vrsti lijeka koji je izazvao problem.

Ništa se ne vidi, ali u ustima vam gori

Naziva se sindromom pekućih usta, pogađa u prvom redu žene i sve je učestalija pojava. Smatra se da nastaje kao posljedica problema mikrocirkulacije, odnosno stezanja venskih putova koji na taj način ometaju funkciju perifernih živaca. Mogući su i drugi uzroci, poput hipovitaminoze, dugotrajnog farmakološkog liječenja, loše napravljenih zubnih proteza ili bolesti kao što su dijabetes ili gastroezofagealni refluks. Također je rašireno mišljenje da na pojavu tog problema utječe i emotivno stanje osobe.

Terapija za taj vrlo neugodan problem vrlo je jednostavna. Žličicu paprike u prahu ili, još bolje, usitnjene svježe papričice stavite u hranu dva puta dnevno i to činite mjesec dana. Paprika sadrži tvari, poput kapsaicina, koje djeluju kao blagi periferni vazodilatatori te stoga mogu riješiti problem vaskularizacije koja uzrokuje sindrom pekućih usta. U nekim slučajevima moguće je pomoć potražiti u multivitaminskim nadomjescima, provjeriti jesu li zubne proteze ispravne te razmotriti promjenu doze ili vrste lijeka koji eventualno uzimate.

Imate bijele mrlje na sluznici usta

Bijele vlaknaste naslage pojavile su vam se na nepcu, s unutrašnje strane obraza i na jeziku. Ne smetaju vam, osim što ponekad osjećate na tim mjestima blage trnce. Ako se mrlje ne daju ukloniti gazom, moguće je da se radi o leukoplakiji. Uzrok te pojave je trauma, primjerice kad se netko, žvačući, stalno grize s unutrašnje strane obraza. Uglavnom pogađa muškarce od 20 do 60 godina, no sve je više i žena s tim problemom. Jedan od mogućih uzroka je pušenje, jer toplina duhanskog dima nadražuje sluznicu usne šupljine.

Obratite se za pomoć liječniku. Leukoplakija sama po sebi nije ozbiljan problem, ali to može postati (smatra se, naime, prekanceroznom lezijom). Terapija se sastoji u kirurškom uklanjanju. Zahvat se obavlja ambulantno, a naslage se uklanjaju u jednom postupku. Od pomoći može biti i prestanak pušenja, jer se na taj način eliminira jedan od mogućih uzroka.

Jezik i nepce prekriveni su bijelim slojem

Bijeli sloj vam prekriva jezik i dio nepca. Peče vas i onemogućava vam da osjetite okus hrane. Ako nestane nakon što prijeđete gazom preko njega, riječ je o oralnoj kandidijazi. Uzrokuje ju razmnožavanje gljivice Candide albicans, a može se javiti kad vam je oslabljen imunitet ili nakon dugih antibiotičkih terapija.

Ako bijeli sloj nije jako raširen, bit će dovoljno neko vrijeme ispirati usta antimikotskim vodicama za usta na bazi klotrimazola. U dva tjedna problem bi trebao biti riješen. Ako se plak javio nakon terapije antibioticima, liječnik će vam preporučiti probiotike s najmanje jednom milijardom živih mliječnih fermenata po kapsuli. Treba ih uzimati na prazan želudac tri do četiri tjedna. Želite li ubrzati izlječenje, izbjegavajte šećer i posvetite veću pažnju oralnoj higijeni čisteći, osim zuba, i jezik.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like