Shiatsu stvarno liječi!

Glavobolja, bolovi u zglobovima i mišićima, umor, nervoza, bezvoljnost – sve su to tegobe s kojima se svakodnevno susrećemo, zbog kojih gutamo tablete na lopate, gubimo vrijeme po ambulantama i dane na bolovanju. To je najčešći scenarij iako se sve to može i izbjeći ili barem ublažiti, i to na ugodan, opuštajući način koji će ne samo ukloniti spomenute probleme već i poboljšati vaše opće psihofizičko stanje i stav prema životu. Kako?

Rješenje je u čarobnom dodiru drevne orijentalne metode masaže koja je u Japanu priznata kao pomoćna medicinska disciplina još od 1952. godine, no nastala je u Kini, odakle su je prenijeli budistički redovnici.

Masaže su jedan od najstarijih i najprirodnijih oblika liječenja koji su se kroz povijest u različitim civilizacijama razvijali i primijenjivali u različitim oblicima i na različite načine, ali s istim ciljem – poboljšanja općeg psihofizičkog stanja te prevencije i liječenja brojnih poremećaja. No, upravo je shiatsu masaža, zahvaljujući visokoj učinkovitosti, posebno kod problema tipičnih za moderan način života te ugodnosti samih tretmana, tijekom proteklih nekoliko desetljeća postala posebno popularna u razvijenim zapadnim zemljama.

Nježno i ugodno

Shiatsu praktičar dodirom percipira stanje energetske ravnoteže pacijenta i tako dijagnosticira područje na kojem je potrebno raditi. Na taj način on zapravo kroz sam dodir i pokrete masaže tijekom tretmana istodobno postavlja takozvanu energetsku dijagnozu osobe.

Tretmani se obavljaju u ugodnom, umirujućem ambijentu: osoba koja prima masažu leži na tatamiju ili krevetu za masažu ili pak sjedi na niskoj klupici, a terapeut stoji ili kleči nad njom. Kompletni se tretmani sastoje od niza propisanih manipulacija (takozvanih katà), ali mogu se obavljati i posebni ciljani tretmani usmjereni na rješavanje nekog specifičnog problema. Manipulacije praktičara nisu bolne ni agresivne, već vrlo ugodne, a sastoje se od kontroliranih pritisaka i istezanja koja se po nekoliko sekundi zadržavaju na određenim zonama. Nikad se ne primjenjuje sila, niti se prelazi granica prirodne pokretljivosti osobe, kao što se ni eventualni čvorovi ili nakupine napetosti ne razrješavaju nasilnim i grubim pokretima (kao u nekim drugim orijentalnim i zapadnim metodama masaža), već se blagim i dobro odmjerenim pritiscima i istezanjima postupno postiže ravnoteža i uklanjaju nakupine stresa.

Sve je u trbuhu

Pritisak se može raditi vrhovima prstiju, jagodicama, dlanovima, stopalima, laktom ili koljenom, ovisno o položaju i intenzitetu stimulacije koji se želi postići. Obično se izbjegava obavljanje manipulacija direktno na koži pa su osobe koje primaju tretman odjevene u trenirku ili neku drugu laganu i udobnu odjeću. Naravno, stoga se kod shiatsu masaže ne koriste ulja ni kreme, kao primjerice kod ayurvedske i nekih drugih. Pri prvom dolasku praktičar dugo razgovara s osobom, a zatim procjenjuje njezino stanje i potrebe na temelju osnovnog pregleda trbuha, koji se smatra središtem životne energije.

Poput akupunkture, shiatsu djeluje na meridijane, a time i na cijelo tijelo uspostavljajući pravilan protok energije.

Stoga ne treba čuditi ako se praktičar usredotoči na neki dio tijela udaljen od onoga u kojem osjećate bolove i zbog kojeg ste došli. Učinak ponekad može biti trenutačan pa u tom slučaju daljnji tretmani nisu ni potrebni, no u nekim slučajevima bol je samo simptom mnogo složenijih problema te je tada potrebno više tretmana, a ritam kojim će se provoditi dogovara se posebno sa svakom osobom.

Spas za prezaposlene

Shiatsu ima vrlo moćne pozitivne učinke na opće psihofizičko stanje: potiče osjećaj unutarnjeg zadovoljstva i smirenosti, podržava dobro zdravlje i pomaže u prevenciji brojnih bolesti, a redoviti periodički odlasci na tretmane odličan su način da čovjek sačuva zdravlje i ostane u dobroj formi. No, shiatsuom se postižu i odlični rezultati u liječenju raznih bolesti i bolnih stanja: od bolova u mišićima i zglobovima, posebno bolova u vratnom i leđnom dijelu kralježnice, do glavobolja i kroničnog umora. Iskusni shiatsu praktičari mogu uspješno rješavati i ublažavati razne probavne tegobe, dismenoreju i druge poremećaje menstrualnog ciklusa, nesanicu i astmu, a postoje i specifične tehnike rada koje se koriste za liječenje akutnih stanja, poput prehlada, upala, traumi i slično. Osim toga, tretmani su se pokazali vrlo učinkoviti za liječenje tjeskobe i depresivnih stanja te oslobađanje od stresa i napetosti, što ovu metodu masaže čini posebno prikladnom za poslovne ljude koji su pod stalnim pritiskom obaveza, napeti ili pak puno vremena provode sjedeći.

Potvrda u brojkama

Istraživanje u kojem je sudjelovalo 948 ispitanika u Austriji, Velikoj Britaniji i Španjolskoj donijelo je zapanjujuće rezultate koji su dodatno potvrdili snažan pozitivan utjecaj ove masaže na zdravlje i kvalitetu života. Većina ispitanika uočila je da su nakon tretmana opušteniji (95%), uravnoteženiji (78%), ispunjeni energijom (71%), da bolje spavaju (56%), da su doživjeli emocionalne promjene (63%) i bolje se nosili sa životnim izazovima (71%). Što se tiče konkretnih simptoma povezanih s mišićno-koštanim problemima, napetosti, stresom, stanjem tjelesnih sustava i emocionalnim problemima, poput depresije i tjeskobe, čak 85% ispitanika iskusilo je znatno poboljšanje i smanjenje intenziteta simptoma.

Dugoročno gledano većina ispitanika osjetila je općenito poboljšanje zdravlja i stekla snažnije povjerenje u vlastito zdravlje, popravili su držanje tijela, na kraće vrijeme postizali su bolje radne učinke, bolje se nosili s emocijama.

Osjećali su da su napredovali kao osobe i, što je posebno važno, smanjili su korištenje lijekova i broj odlazaka liječniku te uveli promjene životnog stila (počeli su se zdravije hraniti, redovito se baviti fizičkom aktivnošću i slično).

Dokazana sigurnost

Još jedan važan aspekt koji je dokazan ovim istraživanjem jest to da shiatsu nema nikakvih rizika za zdravlje i neželjenih reakcija ili posljedica, a ono što neki ispitanici prvi ili drugi dan nakon tretmana mogu doživjeti kao neugodno zapravo je takozvani prijelazni učinak koji nikad ne traje dulje od dva dana, a javlja se kao prirodna reakcija tijela na iscjeljujući proces: primjerice osjećaj umora ili tuge i straha, koji se mogu pojaviti prvi dan, već sljedeći dan prerastaju u osjećaj izražene pokretljivosti i ispunjenosti energijom, hrabrost i emocionalnu snagu.

Fotografije: Fotolia

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like