4 razloga da izbjegavate jesti kasno navečer

Ako jedete kasno navečer i ne možete spavati, razlog je taj što ste kasnim večernjim obrokom narušili rad unutarnjeg sata. Naime, kada jedete navečer, oslobađaju se hormoni, što će razbuditi vaše tijelo.

Drugim riječima, kasnim večernjim obrokom tijelu šaljete pogrešnu poruku – umjesto da spava, vi mu poručujete da je vrijeme za party.

Usporava se metabolizam

Brz metabolizam znači da tijelo brzo sagorijeva masti, dok je s druge strane spor metabolizam krivac za taloženje masti i višak kilograma. Zato bi trebali imati na umu da kasni večernji obroci usporavaju metabolizam, između ostalog i zbog toga što ometa spavanje.

Češće ćete ići na WC

Ako se noću često budite da biste išli u WC, mogući razlog za to je vaša navika da kasno jedete. Poslije večernjeg, kao i bilo kojeg drugog obroka, tijelo mora probaviti hranu, iskoristiti potrebne nutrijente, a ostalo izbaciti. Logično, ako jedete kasnije navečer, velike su šanse da će to vrijeme za izbacivanje viška kroz mokraću doći tijekom noći.

Možda ćete imati žgaravicu

Kada kiselina u želucu stigne do jednjaka nakon što ste pojeli obrok, doslovno možete osjetiti okus hrane koju ste jeli, riječ je o refluksu kiseline, koji se ponekad javlja i u kombinaciji sa žgaravicom.

Povišen krvni tlak

Vrijeme jela je jednako bitno koliko i što jedemo. Ako jedete kasno navečer, možete povećati sebi krvni tlak, što nije dobro jer povećava i rizik od srčanih bolesti.

Naravno, ako ponekad jedete kasno, to nije ništa strašno, ali izbjegavajte da poslednji obrok tijekom dana redovito jedete kasno navečer.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like