Zdrave desni = lijep osmijeh

Više od 80 posto odraslih osoba ima neku parodontnu bolest, odnosno bolest desni, a čak 99 posto ne zna koji su simptomi te bolesti. Provjerite znate li prepoznati zdrave desni.

Preintenzivno četkanje zuba nema nikakva utjecaja na desni

Netočno. Kad se zubi četkaju previše agresivno ili se koristi četkica za zube s pretvrdim i krutim dlačicama, desni se lako mogu upaliti i postati crvene. Snažno četkanje može čak uzrokovati povlačenje desni.

Bolesti desni uglavnom su bezbolne

Točno. Većina ljudi koji imaju problema s desnima zapravo ne znaju što im se događa u ustima dok im to ne kaže stomatolog. Najčešće pacijenti dolaze samo na redovnu kontrolu i čišćenje, a onda stomatolog utvrdi da su im desni upaljene ili da je došlo do njihova povlačenja. Ili se pak pacijenti žale na osjetljivost zuba na hladnoću te su uvjereni da imaju neku rupicu ili karijes. No, osjećaj nelagode zapravo se javlja kad hladan zrak ili voda dođu u kontakt s korijenom zuba ako su se desni jako povukle. Ukratko, velik dio bolesti desni prolazi neopaženo od pacijenata sve dok ih ne dijagnosticira stomatolog.

Piercing na jeziku ili usnici može utjecati na zdravlje desni

Točno. Piercing na jeziku ili usnici može uzrokovati povlačenje desni jer nakit postavljen na njih može trljati i habati desni te ih potiskivati prema gore. Nakit koji se nosi u ustima dugo vremena može dovesti i do kolonizacije usne šupljine bakterijama, otkrhnuća ili oštećenja zuba (kad nakit opetovano udara u zub), boli ili krvarenja desni te do osjetljivosti na toplinu i hladnoću.

Ako desni krvare, ne treba ih četkati niti koristiti zubni konac

Netočno. Krvarenje je znak da desni nisu zdrave, ali to što krvare ne znači da trebate preskočiti redovitu higijenu zuba i usne šupljine te preskočiti četkanje i korištenje zubnog konca. Naprotiv, kad vam krvare desni, naročito je važno da ih očistite te da s njih uklonite naslage i plakove koji su i doveli do krvarenja.

Nezdrave desni mogu uzrokovati neugodan zadah

Točno. Kad se zdravlje desni naruši, može doći do pojave neugodnog zadaha, što je posljedica razmnožavanja bakterija te infekcije koja se uslijed toga može razviti.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like