Kada vam netko digne tlak, znate li točno koliki je?

Povišen krvni tlak najčešće ne stvara nikakve simptome ili su oni sasvim blagi i nespecifični. Stoga je jedini prvi način otkrivanja te bolesti povremeno mjerenje tlaka. To pogotovo vrijedi za one kod kojih su već izmjerene povišene vrijednosti tlaka, za starije, osobe s hipertenzijom u obiteljskoj anamnezi te za oboljele od nekih drugih kroničnih bolesti, prije svega dijabetesa, kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti, hiperlipidemije.

Mjerite na obje ruke

Jednom izmjeren povišen krvni tlak nikako ne može biti dovoljan da se postavi dijagnoza arterijske hipertenzije. Potrebna su barem tri mjerenja u dva tjedna. Kako bi ta mjerenja pokazala stvarno stanje, valja se pridržavati određenih pravila. Prije mjerenja trebalo bi mirno sjediti naslonjen barem pet minuta, a ruka na kojoj se mjeri tlak treba biti u visini srca. Trebalo bi izbjegavati hranu, alkohol, kavu i cigarete bare 30-60 minuta prije mjerenja te ne bi trebalo biti u stanju nervoze ili ljutnje.

Mjerenje krvnog tlaka na objema rukama trebalo bi biti rutinska procedura kod prvog mjerenja i povremenih kontrolav. Veće razlike u tlakovima između dvije ruke mogu ukazivati na povećan rizik od nekih kardiovaskularnih bolesti. Mjerenje tlaka treba obavljati u zdravstvenim ustanovama, pod standardiziranim uvjetima, na baždarenim tlakomjerima uz nadzor stručne osobe koja će moći adekvatno komentirati nalaz i dati savjete.

Obavite to kod kuće

Sve se više preporučuje i kućno mjerenje tlaka. Tako se može napraviti veći broj mjerenja tlaka nego kod liječnika, a eliminira se i tzv. sindrom bijele kute (povišeni tlak tijekom mjerenja u ordinaciji). Istraživanja su pokazala da kućno mjerenje tlaka u prosjeku pokazuje niže vrijednosti nego u liječničkim ordinacijama. Ti su rezultati bliži kontinuiranom 24-satnom mjerenju tlaka (holter tlaka). Naravno, potrebna je konzultacija sa zdravstvenim radnicima (liječnici, patronažne i medicinske sestre), koji će objasniti pravilan način mjerenja tlak, provjeriti ispravnost kućnog tlakomjera i dati savjete o eventualnom postupanju.

Provjera barem jednom tjedno

Na početku se preporučuje mjerenje tlaka dva puta dnevno, najbolje ujutro i predvečer oko 18 sati. Dok se dobro ne ovlada vještinom, korisno je ponoviti tri mjerenja s razmacima od nekoliko minuta i odrediti srednju vrijednost. Ako se pokažu neke ekstremne i neočekivane vrijednosti, najbolje je ponoviti mjerenje jer je moguća greška u mjerenju. Redovito mjerenje tlaka preporučuje se kod novootkrivenih bolesti i kod promjene terapije. U ostalim slučajevima dovoljna su povremena mjerena, svakih nekoliko dana, što ovisi o dijagnozi i stanju bolesnika. Prečesto mjerenje tlaka nema velike koristi, a može znatno narušiti kvalitetu života. Redovnom brigom o krvnom tlaku može se izbjeći djelovanje glavnog faktora rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, koje su i dalje jedan od glavnih uzroka smrti.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like