Svim sredstvima na prehladu i gripu!

Nije čudno što su prirodna sredstva protiv prehlade i gripe uvijek popularna budući da moderna medicina još nije pronašla sto posto učinkovit lijek za te bolesti. Neki od postojećih lijekova mogu prevenirati razvoj bolesti ili skratiti njezino trajanje, a neki mogu privremeno ublažiti simptome. Prirodna sredstva u tome nisu ništa slabija: neka mogu donijeti privremeno olakšanje i ublažavanje simptoma, no neka zaista mogu ubrzati ozdravljenje.

Ehinaceja

Ehinaceja je biljni suplement za koji se smatra da jača prirodni obrambeni mehanizam te pomaže u borbi protiv infekcija. No, nije sigurno može li svojim djelovanjem spriječiti zarazu virusom prehlade. Većina dosadašnjih istraživanja pokazala je da ehinaceja ne može prevenirati prehladu, ali može skratiti trajanje simptoma za dan ili dva. No, ima i istraživanja koja su pokazala da nema nikakvog učinka na trajanje i tijek prehlade. Želite li sami provjeriti, uzmite ehinaceju čim primijetite prve simptome i nastavite je uzimati sedam do deset dana. Uzimate li lijekove, nemojte koristiti ehinaceju bez dogovora s liječnikom.

Cink

Neka su istraživanja pokazala da cink ima određeni učinak na viruse gripe i prehlade te da može spriječiti formiranje proteina koje virusi prehlade koriste za razmnožavanje. Ne može spriječiti prehladu, ali istraživanja pokazuju da može skratiti trajanje simptoma te ublažiti intenzitet bolesti ako se uzme unutar 24 sata od pojave prvih simptoma.

Vitamin C

Učinkovitost tog vitamina u borbi protiv zimskih bolesti nikada nije dokazana. Neka su istraživanja pokazala da može skratiti trajanje simptoma za otprilike jedan dan. Tijekom jednog istraživanja ispitanici koji su bili izloženi krajnjem fizičkom stresu i hladnom vremenu te su uzimali vitamin C imali su čak 50 posto manji rizik od obolijevanja u odnosu na ispitanike koji nisu uzimali vitamin C, a bili su izloženi istim uvjetima. Kako biste otjerali prehladu, najbolje je uzimati 2000 mg vitamina C dnevno, no ta visoka doza može uzrokovati proljev i želučane tegobe.

Pileća juhica

Bake su u pravu: pileća juhica može ublažiti simptome iz više razloga – već udisanje pare iz tanjura može ublažiti začepljenost nosa, unos tekućine sprečava dehidraciju, a neki smatraju da juha ublažava infekciju. Znanstvenici su u laboratorijskim pokusima otkrili da pileća juha ima protuupalna svojstva, no još se ne zna postoji li taj učinak i kod stvarne prehlade.

Vrući čaj

Pijenje vrućeg čaja ima iste pozitivne učinke na prehladu kao i pileća juha. Udisanje pare odčepljuje nos, tekućina sprečava dehidraciju i ublažava bol u grlu. Uz to, crni i zeleni čaj obiluju antioksidansima koji pomažu u borbi protiv infekcija.

Češnjak

Češnjak je odavno poznat po moćnom antibakterijskom i antivirusnom djelovanju. Jedno je istraživanje pokazalo da suplementi na bazi češnjaka mogu spriječiti razvoj prehlade i gripe ako se uzimaju svakodnevno. Ipak, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se procijenio stvarni učinak češnjaka na zimske bolesti. U svakom slučaju, češnjak vam može pomoći da jela učinite ukusnijima u situaciji kad vam zbog prehlade sve ima bljutav okus.

Inhaliranje

Udisanje pare može otvoriti dišne puteve te donijeti olakšanje kod začepljenosti nosa i curenja sekreta. Možete se poslužiti kupovnim inhalatorom ili staviti cvjetove kamilice u posudu s vrućom vodom, prekriti glavu i posudu ručnikom i udisati paru.

Sprej za nos na bazi morske vode

Uštrcavanje morske vode u nos može smanjiti lučenje sekreta iz nosa te ublažiti začepljenost. Sprej možete kupiti u ljekarni ili ga pripremiti sami tako da pomiješate šalicu tople vode s četvrtinom čajne žličice soli i četvrtinom čajne žličice sode bikarbone. Jednu nosnicu zatvorite, a u drugu uštrcajte pripremljenu tekućinu. Ponovite postupak s drugom nosnicom. Ponavljajte postupak dva do tri puta dnevno.

Mentolske kreme

Višednevno brisanje i ispuhivanje može kožu nosa i okolnog područja učiniti nadraženom i bolnom. Jednostavno rješenje je ispod nosa (ali ne u nos), na grlo i na prsa utrljati kremu na bazi mentola. Mentol ima blago sedacijsko djelovanje zahvaljujući kojem može ublažiti bol nadražene kože. Uz to, udisanje mentola ili kamfora može ublažiti kašalj i otvoriti začepljene dišne putove. Takve proizvode ne smiju koristiti djeca mlađa od dvije godine.

Grgljanje slane vode

Kod bolnog grla određeno olakšanje može donijeti tradicionalna metoda grgljanja slane vode. U toplu vodu stavite čajnu žličicu soli i tu mješavinu grgljajte četiri puta dnevno: može pomoći i u ublažavanju suhog kašlja.

Mirovanje

S obzirom na moderan, ubrzan tempo života rijetko tko se odlučuje zbog prehlade provesti koji dan u krevetu. No, mirovanje omogućava tijelu da veću količinu energije sačuva i usmjeri na borbu protiv virusa. Utopljavanje je također važno, pa se stoga dobro umotajte jer ćete i na taj način pomoći obrambenom sustavu da lakše i brže pobijedi bolest.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like