Sitnice koje nam ugrožavaju zdravlje

Loša higijena ne samo da povećava rizik od različitih bolesti, več utječe i na naš društveni i profesionalni život. Ali, čak i najvećim čistuncima dogodi se da previde ponešto. Evo kojih pet (čestih) grešaka bi trebalo izbjegavati.

Nošenje obuće bez čarapa

U prosjeku, žlijezde na stopalima izluče i do nekoliko desetina mililitara znoja dnevno, što je prilično velika količina ako ide ‘direktno’ u cipelu, bez čarape koja bi apsorbirala dio.

Pored nugodnog mirisa koji nećete moći izbjeći, povećavate time i rizik od stvaranja žuljeva i gljivičnih infekcija. Preko noći možete ubaciti suhe vrećice čaja u cipele, da bi pokupile višak vlage.

Ne perete četkice za šminku

Na četkicama za šminkanje skupljaju se prljavština, mrtve stanice kože i bakterije, a ako pribor za šminkanje ne čistite redovito, sve to svakog dana temeljitoo razmazujete po licu, i poslije će vam svi biti krivi kad vam izađu prištići ili dobijete konjuktivitis.

Jednom tjedno operite četkice i spužvice kojima se šminkate u rastvoru blagog (najbolje dječjeg) tekućeg sapuna i mlake vode, dobro isperite i ostavite da se osuši na zraku.

I nikad ni sa kim nemojte razmijenjivati šminku. Čak ni sa najboljom frendicom.

Uši čistite štapićima za uši

U uho ne bi trebalo gurati, kako bi to lijepo rekli liječnici starije generacije, “ništa manje od lakta”. Ako koristite štapiće za uši, riskirate da oštetite ušni kanal, ponekad čak i bubnu opnu. Vosak koji se stvara ne stvara se bez razloga, on služi spriječavanju isušivanja ušnog kanala i štiti unutrašnje uho od prljavštine i bakterija. Uho možete očistiti rubom vlažnog ručnika. Dublje od toga, ne gurajte ništa.

Oralna higijena vam se svodi na pranje zuba

Većina bakterija koje izazivaju karijes i bolesti desni živi na teško dostupnim mjestima između zuba. Jedini način da uklonite plak sa tih mjesta je redovito korištenje zubnog konca ili interdentalnih četkica.

I ne zaboravite oprati i jezik, svaki put kad perete zube, naravno.

Ne mijenjate redovito posteljinu i ručnike

Ručnik možete upotrijebiti tri puta, prije nego što ga stavite u pranje, a posteljinu bi trebalo mijenjati jednom tjedno.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like